Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Di Grassi prelomil víťaznú sériu Buemiho

Sunday, 02. 04. 2017 - 08:40, Ľuboš Kašický   

Di Grassi prelomil víťaznú sériu Buemiho

V diváckej Formule E je možné všetko! Brazílčan zvíťazil z posledného miesta na štvrtom podujatí sezóny elektrickej formuly budúcnosti v Mexico City.

Formula Electric je to, čo by sme mali dostať na Slovakiaring. A ona by sa vlastne mohla jazdiť aj v uliciach ktoréhokoľvek mesta, pretože je tichá a ekologická. To všetko v spojení s kvalitne obsadeným štartovým poľom a mimoriadnou dramatičnosťou z FE robí formulovu šťuku. F1 by sa mala učiť.

fe-mex1.jpg

V hlavnom meste Mexika sa tento víkend konalo štvrté podujatie sezóny 2016/2017 a fanúšikovia boli zvedaví, kto prelomí víťaznú sériu Buemiho. Ten s renaultom tímu eDAMS vyhral zaslúžene všetky tri úvodné ePrix a jasne vedie v priebežnom poradí. V kvalifikácii však Buemi skončil „až" siedmy a to naznačovalo, že Švajčiar nie je celkom vo svojej koži.

fe-mex3.jpg

A hneď úvod pretekov bol dramatický. Poleman Turvey síce udržal za sebou prekvapenie kvalifikácie, Lopeza (WTCC šampión sa zlepšuje každým štartom), no za nimi začala mela. V skrumáži, po ktorej vyšlo na chvíľu na trať aj safety car, prišiel o zadné krídlo Brazílčan Di Grassiho. Lucas však využil SC fázu a krídlo mu rýchlo vymenili. Prepadol sa síce na posledné miesto, no v FE to ešte nemusí nič znamenať.

fe-mex10.jpg

Oliver Turvey viedol len štvrtinu pretekov, keď stratil výkon a musel odstaviť formulu na konci cieľovej rovinky. Na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo a tu prišla rozhodujúca chvíľa pre Di Grassiho, ktorý sa rozhodol zariskovať a vymenil auto (aj s novou batériou) už v 17.kole! Do cieľa pritom zostávali ešte dve tretiny pretekov a otázka znela, či mu vydrží batéria.

fe-mex8.jpg

Kým potom všetci pred ním odchádzali na PIT STOP až okolo 26.kola, tak Brazílčan dokázal stiahnuť stratu a v 27.kole ho riskantná stratégia vyplavila na prvé miesto. Za ním zúril boj o druhú pozíciu medzi Lopezom a Ambrossiom, ktorý vyvrcholil v 37.kole. Lopez stratil trpezlivosť, no pri útoku vyletel v prvej zákrute a stratil pozíciu. V podobnom manévri vedľa neho skončil aj Buemi, ktorý predbiehal podobne Rosenqvista. Obaja síce došli do cieľa, ale so stratou pozícií. Jerome Ambrosio potom za svoju jazdu vyfasoval polminútovú penalizáciu a z pódia ho vytlačili na štrnáste miesto.

fe-mex7.jpg

„Boli to jedny z mojich najlepších pretekov v živote," radoval sa v cieli šťastný víťaz Lucas Di Grassi. „Týmto je Formula E úžasná. Či už máš dobrý, alebo zlý víkend, úroveň všetkých je stále vysoká a nemôžeš si byť ničím istý. Hneď v úvode mi niekto rozbil zadné krídlo a využil som príchod safety caru. Neskôr, hneď, ako sa otvorilo okno som presadol do druhého auta a snažil som sa ísť tak úsporne, ako sa len dalo. Až do poslednej zákruty som nemal nič isté, no potom bolo čo oslavovať."

fe-mex6.jpg

A 36 tisíc spokojných divákov oslavovalo nádherné divácke preteky s Brazílčanom. Líder Buemi skončil na 13.mieste, no jeho náskok je dosť veľký, aby udržal priebežné vedenie. Navyše si zobral aspoň bodík za najrýchlejšie kolo. Grassi teda pridal k dvom druhým miestam konečne víťazstvo a je len päť bodov za Buemim. Šampionát monopostov formuly electric pokračujú najbližšie 13.mája v uliciach luxusného Monte Carla.

fe-res-mex17.jpgfe-standings-mex.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri