Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Dážď a vážna nehoda ukončili predčasne preteky v Suzuke, vyhral Hamilton

Sunday, 05. 10. 2014 - 12:00, Peter Žila   

Dážď a vážna nehoda ukončili predčasne preteky v Suzuke, vyhral Hamilton

Už v 47. kole musela byť predčasne ukončená Veľká cena Formuly 1 v Japonsku po tom, čo mal vážnu nehodou Jules Bianchi z Marussie.

 

 

Víťazom sa stal Brit Lewis Hamilton z Mercedesu a zvýšil tak náskok vo vedení šampionátu pred druhým tímovým kolegom Nicom Rosbergom z Nemecka. Podľa posledných správ Bianchi narazil do žeriavu, ktorý odkladali trosky Sauberu po nehode Adriana Sutila. Vylúčené nie je ani to, že zrazil aj jedného z traťových komisárov. Na mieste dlho zasahovali záchranári a Bianchi bol nakoniec v bezvedomí sanitkou prevezený do nemocnice, vrtuľník kvôli počasiu nemohol vzlietnuť. "Samozrejme, že ma víťazstvo teší, ale naše myšlienky sú teraz s Julesom," nechal sa počuť Hamilton, ktorý svoje vedenie nad Rosbergom navýšil na desať bodov. "Všetkých nás to zasiahlo. Držíme mu palce a všetci dúfame, že sa nestalo nič vážne a že bude v poriadku. Najhoršie je teraz tá neistota," dúfal Brit.

dpl1405oc074.jpg

Pätnáste preteky sezóny hustý dážď vážne ohrozoval už od začiatku. Na trať vyšli vozidlá kvôli bezpečnosti za Safety car-om, ale ani jazda v približne osemdesiatkilometrovej rýchlosti nebola úplne bezpečná. Autá mala problémy s aquaplaningom a Marcus Ericsson z Caterhamu dostal dokonca šmyk, ktorý neustál a vyšiel mimo trať. Po dvoch kolách traťoví komisári vyvesili červené vlajky a piloti zaviezli svoje autá do boxov.

dms1405oc85.jpg

Meteorológovia varovali, že cez víkend budú problémy s počasím. Tajfún Phanfone sa nakoniec ešte nedostavil, nad Suzukou by mal prísť až v pondelok, ale už dnes priniesol prudké dažde a na trati tak bolo veľa vody. Jazdci sa tak opäť dostali na trať za bezpečnostným vozidlom až po pol hodine. Po chvíli odstúpil kvôli problémom s elektronikou Fernando Alonso z Ferrari, piaty muž kvalifikácie. V siedmom kole začal dážď slabnúť a jazdci hovorili o tom, že by sa dalo pretekať. Meteorológovia pripustili, že slabší dážď by dovolil ísť naplno. To sa stalo v 10-tom kole, aj keď za autami striekali gejzíry vody. Napriek tomu po chvíli trať začala trochu vysychať a jazdci vymenili pneumatiky z extrémnych na prechodné, ako posledný sa k tomu kroku odhodlali Mercedesy, ktoré ostatným hneď po štarte pretekov ušli.

dpl1405oc099.jpg

Na výmene kolies získal Jenson Button z McLarenu, ktorý vošiel do boxov ako prvý a dostal sa na priebežné tretie miesto, hoci štartoval z ôsmej pozície. Dobre v tej chvíli jazdil tiež štvornásobný majster sveta Vettel, ktorý vyšiel do závodu ako deviaty, ale po osemnástich kolách už jazdil na štvrtom mieste. Vo 25-tom kolevedenie povolilo použitie systému DRS, vďaka čomu mohol Hamilton začať útočiť na Rosberga, pretože jazdil tesne za ním. Predbiehací manéver sa mu podaril v 29. okruhu na konci cieľovej rovinky a okamžite nemeckému pilotovi ušiel. Rosberg si totiž už niekoľko okruhov pred tým sťažoval na pretáčavosť svojho auta. Po 40-tom kole začalo opäť husto pršať a autá okamžite odišli do boxov pre mokré pneumatiky. Podmienky na trati prispeli tiež k nehode Sutila, ktorý vyletel z trate a narazil vo veľkej rýchlosti do bariéry. V tom istom mieste vzápätí havaroval aj Bianchi a vedenie Grand Prix po vyslaní bezpečnostného vozidla preteky ukončilo.

bzk1kqricaav-o-jpg-large.jpg

Tajfún navyše môže vážne skomplikovať presun seriálu do ďalšej destinácie. V Soči je na programe budúca Grand Prix hneď nadchádzajúci víkend.

race-10.png

drivers-10.png

teams-10.png

Foto: TU



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri