Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Danke Niki! Mercedes vyhráva aj v Monaku

Sunday, 26. 05. 2019 - 17:00, Ľuboš Kašický   

Danke Niki! Mercedes vyhráva aj v Monaku

Dvaja piloti v prilbe vo farbách Niki Laudu na prvých dvoch miestach v 66. GP Monte Carla. Verstappen dostal penalizáciu.

 

Opatrný štart nič nezmenil na poradí v štartovom poli a už t vyzeralo, že uvidíme iba nudné krúženie po okruhu. Zozadu štartujúci druhý pilot Ferrari, Charles Leclerc, sa však začal predierať dopredu a 9.kole kolidoval s Hulkenbergom, ktorý mu nedal šancu v poslednej zákrute. Leclerc sa znova prepadol o dve miesta, no horšie bolo, že dostal defekt a v snahe dôjsť do depa pre nové koleso zničil podvozok svojho auta. Kvôli troskám na trati muselo vyraziť na niekoľko kôl safety car.

fniki.jpg

Výjazd spomaľovacieho auta primäl štyri vedúce vozidlá (Hamilton, Bottas, Verstappen a Vettel) zamieriť na výmenu pneumatík. Bottas na druhom mercedese si uvedomoval, že ide o dvojitú pit pre tím Mercedes a trochu spomalil, aby nechal mechanikom čas pripraviť sa na jeho príjazd tesne po Hamiltonovi. Rozhodnutie to bolo správne, ale pri výjazde sa dostali do kontaktu Verstappenom, ktorý bol o kúsok rýchlejší a nechcel na pit lane pred seba Bottasa pustiť.

f004.jpg

Celý incident vyšetrovali komisári a odmenili Verstappena päťsekundovou penalizáciou, ktorá sa mu v cieli pripočítala k času. A kým komisári riešili čo sa stalo, tak Bottas musel znova na PIT, pretože Holanďan mu spôsobil pomalý defekt. Fín sa tak prepadol na štvrté miesto a v poradí Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas nakoniec všetci došli do cieľa.

rb02-26.jpg

Dôležité bolo, že Hamilton mal obuté stredné pneumatiky a ostatní traja tvrdé. Angličan sa dlho sťažoval, že jeho gumy už dožívajú, ale tím ho presvedčil, že vydržia a nakoniec sa to aj podarilo. V cieli penalizácia odsunula Verstappena na štvrté miesto a na prvých dvoch miestach skončili Hamilton a Vettel, ktorí obaja jazdili v prilbe vo farbách Niki Laudu, ktorý zomrel v pondelok pred týmito pretekmi. (Vettel mal dizajn Rakúšanovej prilby zo 70 rokov, keď jazdil za Ferrari, a Hamilton si na preteky pripravil dizajn prilby Niki Laudu z polovice 80-tych rokov, keď jazdil za McLaren.)

me07-24.jpg

V inak pomerne nudných pretekoch asi v polovici pohrozil dážď, keď sa tesne okolo Monaka prehnala nejaká oblačnosť. Okrem pár kvapiek však nič preteky neovplyvnilo. V 16.kole sa v poslednej zákrute ťukli aj Giovinazzi a Kubica. Poliak sa roztočil a zablokoval trať. Našťastie sa Kubicovi podarilo auto dostať po chvíli znova do smeru trate a preteky sa nemuseli prerušovať.

f007.jpg

Najrýchlejšie kolo zajazdil Pierre Gasly na druhom redbulle, keď v závere prezul na softy a jazdil o tri sekundy rýchlejši, ako všetci ostatní. Odmenou mu bol extra bod za NK a desať za piate miesto.

me08-26.jpg

78k-f1.jpg

V šampionáte sa na prvých dvoch miestach nič nezmenilo, no na tretie sa dostal Vettel pred Verstappena. Inak to boli prvé preteky sezóny, keď sa na prvých dvoch miestach konečne neobjavili dva mercedesy. Bottas však aj tak skončil na pódiu – tretí. Šampionát pokračuje o dva týždne v Kanade.

standings-20.jpg

fnik.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri