Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakarské čriepky I – South (America) welcomes South (Africa)

Saturday, 28. 11. 2009 - 00:21, Michal Kostka   

Dakarské čriepky I – South (America) welcomes South (Africa)

Za úspechmi Nissanu na Dakare stojí v posledných rokoch juhoafrická spoločnosť Glyna Halla, sídliaca v meste Midrand. Tu vznikli prvé vozy pre štart továrenského tímu Nissan v roku 2003. Tu vznikli vozy ktoré víťazia v šampionátoch FIA, v Maďarsku, či v Rusku. Tu vznikli aj vozy, s ktorými sa Ivar Erik Tollefsen a Krzysztof Holowczyc prebojovali do prvej päťky na zatiaľ poslednom Dakare.



Od dizajnu, cez vývoj motora, až po testovanie vozidla – za celým výrobným procesom stojí 25-členný tím Glyna Halla. Až 80% použitých súčiastok pochádza z domácej produkcie, ich kompletná montáž do výslednej podoby súťažného auta trvá sedem dní. Cena za toto mimoriadne odolné a na údržbu nenáročné vozidlo sa pohybuje na úrovni 265 000 eúr. Práve vďaka priaznivej cene sa Nissany tešia veľkej popularite po celom svete.



Na 32. ročníku najznámejšej maratónskej rally sa pod hlavičkou belgického tímu Overdrive predstaví trojica juhoafrických Nissanov. S číslom 308 bude pozíciu najlepšieho pilota tímu obhajovať Krzysztof Holowczyc, číslo 329 má pridelené Alfie Cox, Alexander Mironenko dostal číslo 334.



Miláčik poľských fanúšikov, večne usmiaty Krzysztof Holowczyc debutoval na Dakare v roku 2005. Svoje Mitsubishi Pajero doviedol do Dakaru na 60. mieste. Nasledujúce dva roky sa mu za volantom Nissanu darilo menej. Výsledky dosahované v etapách ho radili do širšej špičky, havárie však znamenali predčasný koniec. Pri štvrtom štarte sa prebojoval na fantastické piate miesto, tentoraz si trúfa na pódiové umiestnenie.



Sympaťák Alfie Cox v roku 2010 načne druhú desiatku štartov na Dakare. Počas ôsmich ročníkov za riadidlami motocykla vyhral osem etáp, trikrát sa dostal na stupne víťazov. Najlepším umiestnením je druhé miesto z roku 2002. Teraz sa po tretí raz predstaví na štyroch kolesách. Kým v roku 2006 ako člen tímu X-Raid pilotoval BMW X3 CC, o tri roky neskôr zasadol do buggy z produkcie tímu SMG. Zmena ho čaká aj do tretice. Od 1. januára sa jeho pracovným nástrojom na nasledujúcich sedemnásť dní stane Nissan Navara.



Dakarské dobrodružstvo Alexandra Mironenka a Sergeja Lebedeva sa začalo písať len pred rokom. Pri debute v roku 2009 prekonali so svojím Mitsubishi deväť etáp, v desiatej im stopku vystavila havária a zranenie Sergeja Lebedeva. V tomto roku sa už s Nissanom zúčastnili štyroch súťaží FIA Baja Cupu a obsadili celkové desiate miesto.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri