Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2020 – 42.ročník má svojich víťazov

Friday, 17. 01. 2020 - 17:20, Ľuboš Kašický   

Dakar 2020 – 42.ročník má svojich víťazov

Posledná etapa už nič nezmenila na čelných priečkach a tak víťazmi sa stali Sainz, Brabec, Karginov, Casale a Currie. Urobili sme si malú záverečnú bilanciu.

 

Tretíkrát sa dnes z víťazstva na dakarskej rely radoval Španiel Carlos Sainz. A po víťazstvách na vozidlách Volkswagen a Peugeot získal tretí triumf s vozidlom MINI. Dvojnásobný majster sveta WRC a otec pilota F1 tak potvrdil, že patrí medzi najväčšie legendy automobilového športu. „Som šťastný. Je to výsledok veľkého úsilia celého tímu. Výsledok, ktorému predchádzalo veľa testovania, trénovania a prípravy. Od začiatku sme išli za jasným cieľom a dokázali sme to,“ povedal šťastný pilot Carlos Sainz, ktorého počas súťaže navigoval Lucas Cruz. Poslednú etapu v kategórii automobilov vyhral Katarčan Nasser Al-Attiyah na Toyote (navigoval Francúz Matthieu Baumel), ktorému sa nepodarilo zopakovať vlaňajšie víťazstvo. „Išli sme naplno. Urobili sme dnes zopár drobných chýb a opravili defekt. O rok sa sem vrátime po víťazstvo,“ zastrájal sa vysmiaty pretekár. Stephane Peterhansel so spolujazdcom Paulom Fiuzom dnes doviezli MINI na piatom mieste, tesne pred Sainzom. Celkovo však Peterhansel skončil tretí. Fernando Alonso s Marcom Comom (Toyota) došli v poslednej etape na štvrtom mieste a celkovo trináste miesto je slušný výsledok na okruhového špecialistu a debutanta dakarskej súťaže. Česko-slovenská posádka Zapletal – Sýkora (Ford) dnes došla šestnásta a rovnaké miesto jej patrí aj v konečnom poradí 42.ročníka Dakaru v Saudskej Arábii 2020.

12dak-27cac.jpg

Po tragédii v siedmej etape boli všetci motorkári radi, že je koniec tohtoročnej súťaže. Prvýkrát z celkového víťazstva sa radoval Američan Ricky Brabec na Honde, ktorý si v druhej časti už kontroloval náskok a aj dnes došiel na druhom mieste hneď za víťazným Cornejom Florimom (Honda). Ani Quintanilla (Husqvarna), ani Price (KTM) nedokázali na tohtoročnom Dakare Brabeca dobehnúť a skončili na druhom a treťom mieste. „Som síce na pódiu, ale nie je to výsledok, ktorý som si želal,“ priznal Austrálčan Toby Price, ktorému sa nepodarilo zopakovať víťazstvo. Slovák Štefan Svitko dnes došiel na svojej KTM na trinástom mieste a celkovo dokončil Dakar 2020 na jedenástom mieste v kategórii motoriek (so stratou 2 hod. 13,5 minúty).

12dak-29b8f-svitko-ciel.jpg

Posledná etapa nezmenila poradie ani v kategórii kamiónov, kde si Rus Andrej Karginov, jazdiaci v posádke s Igorom Leonovom a Andrejom Mokeevom, vychutnal etapový aj celkový triumf pre Kamaz. Druhé miesto patrilo ďalšiemu Kamazu s vlaňajším víťazom Eduardom Nikolájevom, Vladimírom Rybakovom a Jevgenijom Jakovlevom. Tretia v konečnom poradí skončila bieloruská posádka Siarhie Viazanovič, Pavel Haranin a Anton Zaparoščanka na vozidle MAZ. Sláva českých kamiónových úspechov je už pomaly zapadajúca, keď najlepšie nakoniec skončil mladý Martin Macík (spolu s Davidom Švandom a Františkom Tomášekom) na konečnom piatom mieste s Ivecom! Aleš Loprais na Prage došiel siedmy a najlepšia Tatra bola pod francúzskou vlajkou s Garroustom. Martin Šoltýs na českej Tatre dokončil súťaž na jedenástom mieste.

12dak-84b99-alonso-v-cieli.jpg

V kategórii štvorkoliek si Čiľan Ingnacio Casale (Yamaha) kontroloval Francúza Vitseho aj Poliaka Sonika a zavŕšil súťaž víťazstvom. „Je to pocta byť tu. Vyhral som svoj tretí Dakar. Celý rok sme trvdo pracovali a teraz to konečne môžeme osláviť. Ďakujem Čile!,“ dojímal sa Casale.

12dak-01ecd-casale.jpg

V najmladšej kategórii bugín to vyhrala americká posádka Casey Currie a Sean Berriman, ktorí dnes len kontrolovali pozíciu pred vzdialeným súperom, Rusom Sergejom Kariakinom a Antonom Vlasiukom (obe posádky CAN AM). „Celý náš tím odviedol skvelú prácu. Auto išlo bez problémov. Je to epický zážitok na ktorý nikdy nezabudnem. Tlak bol neuveriteľný. Milujem túto súťaž. Vrátime sa aj o rok. Som nadšený, že sa to podarilo aj Rickymu (Brabecovi) a máme dvoch amerických víťazov.“

12dak-podium-kamaz.jpg

Máme teda za sebou približne päť tisíc dakarských kilometrov v Saudskej Arábii, kde sa pôjde toto dakarské šialenstvo aj v najbližších rokoch. Pomaly ešte budú doznievať dozvuky a hodnotenia. Už teraz je však isté, že sa tu znova stretneme aj v januári 2021.

12dak-99ba1-sainz-castera-nasser-cruz.jpg

12dak-8c6e4.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri