Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: (Prológ) Asunción – Resistencia, 2. január

Tuesday, 03. 01. 2017 - 19:23, Andrej Haverda   

Dakar 2017: (Prológ) Asunción – Resistencia, 2. január

Nasser Al-Attiyah nečakal dlho, aby ukázal, že jeho rozhodnutie vymeniť Mini za Toyotu bolo správne. V ťažkom kĺzavom prológu s trialovým profilom kraľoval a zaznamenal tak už svoje 26. etapové prvenstvo na Rallye Dakar. Zatiaľ čo za najrýchlejšieho motocyklistu bol dodatočne vyhlásený Juan Pedrero Garcia, medzi kamiónmi dominovala česká Tatra s Martinom Kolomým za volantom. Na štart 39. ročníka Rallye Dakar Asunción - La Paz - Buenos Aires 2017 sa postavilo 83 posádok automobilov, 146 motocyklov, 37 štvorkoliek a 50 kamiónov.

Po prvýkrát v histórii konvoj Rallye Dakar navštívil Paraguaj a zahájil 39. ročník v jej hlavnom meste Asuncióne. Paraguaj sa tak stal 29 štátom, ktorý v histórii hostil dakarskú rallye a mohol ukázať svoju tropickú klímu. Vysoké teploty trápili pretekárov hneď v prológu, dlhom iba tridsaťdeväť kilometrov.

Florent Gooden / DPPI;20170102dak0093.jpg

MOTOCYKLE: Všetkých prekvapil Francúz Xavier de Soultrait (Yamaha). Po debute v roku 2016 vyhral prvú etapu tohtoročného „vydania" a za sebou nechal Španiela Juana Pedrera na Shercu a Američana Rickyho Brabca s Hondou. Ibaže... Francúz v jednom úseku rýchlostnej skúšky prekročil povolenú rýchlosť a inkasoval minútovú penalizáciu k celkovému času. To je na tak krátku špeciálku až priveľa a de Soultrait z prvej pozície klesol až na 10. miesto (-58 sek). Za dodatočného vedúceho jazdca tak bol vyhlásený Pedrero Garcia, ktorého z druhej a tretej pozície prenasleduje dvojica jazdcov na strojoch značky Honda - Brabec stráca 12 sekúnd, tretí Portugalec Paulo Gonçalves 26 sekúnd. Austrálčan Toby Price (KTM) vykročil za obhajobou vlaňajšieho prvenstva sedemnástym miestom (-01:23 min).

Eric Vargiolu / DPPI;20170102dak0005.jpg

Slovenskí motocyklisti odštartovali do pretekov opatrne. 34-ročný Štefan Svitko zvládol prológ za takmer polhodinu (presne 29:36 min) v štrnástom najrýchlejšom čase (za víťazom zaostal o minútu a štrnásť sekúnd), 43-ročnému rodákovi z Myjavy Ivanovi Jakešovi - obaja idúci na strojoch zn. KTM - to trvalo o minútu a dvadsaťpäť sekúnd dlhšie (vydobyl 30. priečku). „V noci trochu popršalo a trať bola nebezpečná, takže som išiel na istotu. Na jednom úseku som takmer spadol z motocykla. Vzhľadom na to mám z prvej etapy dobrý pocit, Dakar sa len začal," zhodnotil Svitko svoj výkon v nahrávke na oficiálnom fanúšikovskom konte na facebooku.

Z trojice žien za riadidlami na štarte sa najviac darilo obhajkyni prvenstva (respektíve posledných šiestich víťazstiev z rokov 2011-2016) Eulalie „Laie" Sanz-Pla Giriberovej zo Španielska, ktorá so svojim motocyklom KTM vydobyla 24. miesto (-02:19 min). Pomyslené striebro v dámskej kategórii motocyklov patrí ďalšej Španielke Rose Romero Fontovej (tiež reprezentujúcej farby rakúskeho výrobcu KTM), ktorá po „bahennom kúpeli" v prológu figuruje na 114. priečke. Tretia je Ruska Anastasiya Nifontova (Husqvarna), ktorá pri svojej premiére zaznamenala 130. pozíciu (-13:47 min).

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1010.jpg

ŠTVORKOLKY: Brazílčan Marcelo Medeiros zvíťazil v kategórii quadov s viac než minútovým náskokom (-01:02 min) na druhého Argentínčana Gastona Gonzalesa. Tretí cieľom prešiel Nelson Augusto Sanabria Galeano (-01:39 min), všetci sedlajúci stroje značky Yamaha. 39. ročník sa stal nočnou morou pre ďalšieho jazdca štvorkolky Sébastiena Soudaya z Francúzska, ktorý v rýchlostnom úseku spadol tak nešťastne, že si zlomil zápästie. Chcel pokračovať, ale bolesti ho donútili z pretekov odstúpiť. Po tom, čo vypadol v rokoch 2015 a 2016, je to ďalšia zdrvujúca rana pre tohto jazdca Yamahy.

Z dvojice žien na štarte tejto kategórie sa s nástrahami trate lepšie popasovala Francúzka Camelia Liparotiová (Yamaha), figurujúca na 28. pozícii (-07:53 min), Bolívijčanku Suany Martinezovú (CAN-AM) odmávli v cieli ako tridsiatu druhú s bezmála desaťminútovým odstupom (-09:36 min) za víťazným Medeirosom.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170102dak1018.jpg

AUTOMOBILY: Prvé etapové víťazstvo ukoristil Katarčan Nasser Al-Attiyah, ktorý tentoraz nejde tak, ako ho poznáme v Mini, ale v Toyote. Pred cieľom sa však naň začal doťahovať druhý Xavier Pons zo Španielska, ktorého Ford v cieli zaznamenal dvadsaťštyrisekundové manko. Tretia pozícia patrila ďalšiemu Španielovi (Joanovi „Nanimu" Romovi), respektíve ďalšiemu automobilu zn. Toyota (-29 sek).

Veľkú pozornosť pútali už pred štartom taktiež štyri továrenské „špeciály" Peugeot 3008 DKR. Tri z nich boli dopravené cez Argentínu zo základne Peugeot Šport vo Vélize pri Paríži, zatiaľ čo vozidlo Cyrila Despresa prišlo z Chile po testovaní nastavenia riadenia motora vo vysokej nadmorskej výške, ktorý prebehol začiatkom decembra. Na rozdiel od svojich súperov s pohonom 4×4, Peugeot 3008 DKR využíva pohon dvoch kolies. V porovnaní s minuloročným víťazným vozidlom ťaží z výrazného vylepšenia motora, zavesenia kolies a aerodynamiky. Novinkou je tiež klimatizácia, ktorá má zaistiť v horúcom počasí tepelný komfort a konkurencieschopnosť. Najlepším z francúzskych automobilov s levom znaku je na 4. priečke ten s „El Matadorom" Carlosom Sainzom zo Španielska za volantom, strácajúcim na Al-Attiyaha zanedbateľných 33 sekúnd. Šiesty je Francúz Sébastien Loeb (-55 sek), ôsmy jeho krajan Cyril Despres (-01:14 min). Obhajca minuloročného prvenstva Stéphane Peterhansel figuruje na 12. pozícii, jeho strata činí deväťdesiatštyri sekúnd.

Florent Gooden / DPPI;20170102dak0088.jpg

Ženy majú svoje zastúpenie aj v kategórii automobilov. Argentínčanka Alicia Reina (Toyota) i Španielka Cristina Gutiérrezová-Herrerová (Mitsubishi) sedia za volantom a na úvod si neviedli vôbec zle - získali 48., respektíve 56. miesto. V úlohe navigátoriek sa zase predstavili Rakúšanka Ilka Minorová (naviguje českého jazdca Martina Prokopa v „špeciáli" Ford F150 EVO; zatiaľ im patrí 16. priečka) a Argentínčanka María del Huerto Mattar Smithová, ktorá si sadla do automobilu Nissan Frontier (74. pozícia).

Florent Gooden / DPPI;20170102dak0100.jpg

KAMIÓNY: V kategórii kamiónov sa na úvod presadila tatrovka vedená českým jazdcom Martinom Kolomým, ktorá zajazdila vo veľkom štýle a nechala za sebou dvojicu holandských posádok idúcich na kamiónoch Iveco a Renault. Hneď za nimi na 4. priečke (s polminútovým mankom) dorazila do cieľa ďalšia Tatra, ktorú riadi synovec šesťnásobného víťaza Rallye Paríž-Dakar Karla Lopraisa (a držiteľ bronzovej medaily spred desiatich rokov) Aleš. Piaty v cieli bol obhajca vlaňajšieho triumfu Gerard De Rooy z Holandska na Ivecu, v TOP 10 sa popri nich objavili aj značky Kamaz (6. Nikolajev, 10. Sotnikov) a MAN (7. Versluis, 8. Ardavičus). Jediná Liazka v štartovom poli trojice Macík/Tomášek/Mrkva, štartujúca (pod štartovým číslom 518) premiérovo vo farbách stajne Big Shock Racing, je zatiaľ evidovaná na 18. mieste.

V utorok 3. januára 2017 čaká na pretekárov druhá etapa so štartom v Resistencii a cieľom v San Miguel de Tucumán. Meraný úsek má pre motocykle, štvorkolky a automobily dĺžku 275 km, kamióny zdolajú 284 km.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1003.jpg

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 1. ETAPE:

MOTOCYKLE:
14. Štefan Svitko (SK/KTM)
30. Ivan Jakeš (SK/KTM)
31. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
45. David Pabiška (CZ/KTM)
75. Milan Engel (CZ/KTM)
84. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
102. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
113. Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha)

ŠTVORKOLKY:
10. Tomáš Kubiena (CZ/Ibos)
14. Josef Macháček (CZ/Yamaha)
34. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)

AUTOMOBILY:
16. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
1. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
4. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
18. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
41. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
49. Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN) 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri