Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 3. etapa San Miguel de Tucumán – San Salvador de Jujuy, 4. január

Thursday, 05. 01. 2017 - 18:34, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 3. etapa San Miguel de Tucumán – San Salvador de Jujuy, 4. január

V tretej etape čakal pretekárov prvý skutočný terénny test. Trasa smerovala k bolívijským hraniciam, pričom narastala nadmorská výška. Do cieľa etapy, mesta San Salvador de Jujuy ležiaceho vo výške takmer 1300 metrov nad morom, došiel z motocyklistov najrýchlejšie Španiel Barreda Bort so solídnym náskokom pred súpermi. Francúz Peterhansel zase ukoristil prvé etapové víťazstvo v kategórii automobilov. A zatiaľ čo medzi štvorkolkármi dominoval Argentínčan Gonzales, v kamiónoch sa na najvyšší stupienok prebojoval Rus Nikolajev.

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0021.jpg

MOTOCYKLE: Náročná tretia etapa výrazne premiešala poradie. Viacerí favoriti vrátane Štefana Svitka sa v stredu v súťaži motocyklov poriadne potrápili a výrazne stratili. Dokonale to využil Španiel Joan Barreda Bort na Honde. Už na prvom meranom úseku mal pred druhým najlepším k dobru sedem minút a postupne svoj náskok zveľadil na dvanásť a pol minúty. Vďaka vynikajúcej jazde sa vyšvihol aj na priebežné prvé miesto s náskokom necelých jedenástich minút (-10:20 min) pred Britom Samom Sunderlandom na KTM, ktorý bol druhý aj v tejto etape. Na tretiu priečku klesol Portugalec Paulo Gonçalves (Honda), ktorý má na konte pasív pomaly štvrťhodinovú stratu (-13:42 min). Oveľa viac si pohoršil doterajší líder Toby Price (KTM) z Austrálie. Suverén utorňajšej „erzety" musel na druhý deň niekde zablúdiť, lebo už na prvom medzičase nabral manko takmer devätnásť minút. V druhej časti meraného úseku síce výrazne pridal a postupne sa prepracoval aspoň na deviatu pozíciu, celkovo však klesol na 5. miesto (-16:19 min).

Florent Gooden / DPPI;20170104dak0044.jpg

Najlepší deň nemal za sebou ani jazdec Slovnaft Teamu Štefan Svitko (KTM). V prvej časti meraného úseku si udržiaval deviatu priečku, v druhej nakoniec klesol na dvanástu (za Barredom zaostal o 26:41 min). V celkovom hodnotení sa síce udržal v elitnej desiatke, avšak klesol zo siedmeho na desiate miesto (-25:54 min).

JAKEŠOVI ŽIVOT ZACHRÁNILI PNEUMATIKY: Katastrofa sa nevyhla druhému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Jakešovi, do ktorého v priebehu tejto etapy, vedúcej argentínskymi horami až do výšky 5000 metrov nad morom, trafil blesk! Aj napriek tomu dokázal jazdec Jakeš Dakar Teamu zajazdiť pätnásty najrýchlejší čas (-33:39 min) a posunúť sa v celkovej klasifikácii z osemnástej na šestnástu pozíciu (-40:57 min)! Vráťme sa však k nehode... „Ivan prišiel do bivaku s tým, že ho trafil blesk. Sťažoval si, že nevidí na jedno oko a nepočuje na jedno ucho," uviedol priamy aktér pretekov, redaktor RTVS Ján Žgravčák, zatiaľ čo Ivan Jakeš práve podstupoval EKG. „Nie som síce lekár, predpokladám však, že je to záležitosť, ktorú treba zmerať, skontrolovať, či tam nie je nejaká srdcová arytmia, pretože ten výboj môže byť pre organizmus veľmi nepríjemný," dodal Žgravčák.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1021.jpg

„Ivan dostal elektrický šok a ranu od blesku. Vďaka pneumatikám neprešiel blesk do zeme a tým pádom sa zdá, že jeho zranenie nebude vážne. Bohužiaľ, musí ísť na vyšetrenie. Dúfame, že sa zajtra bude môcť zúčastniť pretekov. Ivan je extrémne silný a trénovaný, takže som presvedčený, že nastúpi," poznamenal manažér Jakeš Dakar Teamu Dick Bob Kvetňanský. Ten neskôr pre fanúšikov na Facebooku nechal odkaz: „Všetkých Ivanových fanúšikov a priateľov chcem upokojiť - Ivan je v poriadku a pri vedomí! Po zásahu bleskom v búrke mal v 3. etape obrovské šťastie a neoprel sa intuitívne nohou o zem, takže pneumatiky motocykla zabránili najhoršiemu. Sme v nemocnici v argentínskom Jujuy na odobratie krvi, EKG a na pozorovaní. Pokiaľ budú výsledky aspoň trochu uspokojivé, bude štartové číslo 20 v pretekoch pokračovať."

Samotný Ivan Jakeš neskôr v bivaku k nehode uviedol: „Čo sa na trati presne odohralo, to neviem. Naraz som mal hmlu pred očami, bola to veľká rana. Zľakol som sa a brneli mi ruky aj ucho." Kamaráti z tímu si údajne robili z neho žarty, že potreboval dobiť energiu. „Začalo pršať, tak sme zastavili a vytiahli pršiplášte," vracia sa k osudnej etape jeden z trojice českých štvorkolkárov a niekoľkonásobný víťaz tejto kategórie Josef Macháček. „Blesky boli horšie, než aké poznáme z domova. Chcel som sa na to vykašľať. Každý tu máme elektroniku a sme určitým spôsobom schopní pritiahnuť blesk. Zopár bleskov, ktoré som videl, bolo tak blízko, že som si na ne mohol siahnuť. Treba si uvedomiť, že sme vo vysokých nadmorských výškach a v podstate súťažíme v mrakoch. Nebudem klamať, bál som sa. Že to však zasiahne kamaráta, to som teda nečakal."

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0003.jpg

ŠTVORKOLKY: Argentínčan Gaston Gonzales zajazdil skvelé preteky a došiel si pre svoje prvé etapové víťazstvo. V celkovej klasifikácii mu náleží druhá priečka, so zanedbateľnou päťminútovou stratou (presne -04:37 min) na celkovo prvého Chiľana Ignacia Casaleho, v tejto „erzete" druhého. Pekný darček k jubilejným šesťdesiatym narodeninám si doprial už spomínaný český jazdec Josef Macháček, ktorý sa v cieli objavil ako tretí. Tretí v celkovom poradí je Argentínčan Pablo Copetti (všetci Yamaha), Macháček sa však posunul z pätnástej na šiestu priečku, pričom od Casaleho ho delí rovných dvadsať minút.

AUTOMOBILY: Smolnú „erzetu" zažil doposiaľ druhý muž priebežného poradia Katarčan Nasser Al-Attiyah, ktorý so svojou Toyotou havaroval. V cieli etapy bol až na 31. pozícii s viac ako dva a štvrťhodinovým mankom (-02:17:38) a klesol vo výsledkovej listine hlboko ku dnu - momentálne je na 25. mieste. Tak veľká strata sa mu bude veľmi ťažko sťahovať a už teraz je jasné, že zlatý vavrín na Dakare 2017 nezíska.

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0029.jpg

780 kilometrov dlhú trať s 364 km meraným úsekom naopak skvele zajazdil „Monsieur Off-road" Stéphane Peterhansel z Francúzska s automobilom Peugeot. V cieli bol o 114 sekúnd rýchlejší než jeho stajňový kolega „El Matadore" Carloz Sainz, úspech „špeciálov" s levom v znaku zavŕšil treťou pozíciou Peterhanselov krajan Sébastien Loeb (-03:08 min). V celkovom poradí aj naďalej vedie Loeb, Sainz sa posunul na druhú priečku (stráca však iba štyridsaťdva sekúnd); na pomyslený bronzový stupienok už sa - z doterajšieho siedmeho miesta - vyhupol Peterhansel (-04:18 min).

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1017.jpg

KAMIÓNY: V tretej „erzete" kraľoval ruský kamión Kamaz s Eduardom Nikolajevom, prenasledovaný tatrovkou Martina Kolomého. Český jazdec inkasoval trojminútovú penalizáciu, ktorá ho v konečnom zúčtovaní stála vedenie v pretekoch - momentálne je za vedúcim Nikolajevom o necelé dva a pol minúty (-02:27 min). Tretí v etape (ale aj v celkovom poradí) je obhajca vlaňajšieho bronzu Federico Villagra z Argentíny, ktorého „nosaté" Iveco zaostáva za Rusom o viac než štyri minúty.

Florent Gooden / DPPI;20170102dak0100.jpg

Druhým najrýchlejším z českých kamiónov bola Tatra Aleša Lopraisa, v cieli pätnásta. Držiteľ 3. priečky z posledného afrického „Dakaru" (2007) sa na trati moril s technickými problémami svojho vozidla a stratil tridsať minút. Aj napriek tomu si udržal 11. priečku. Penalizácii (15 minút) sa nevyhla ďalšia tatrovka s Albertom Lloverom za volantom, rodák z Andorry figuruje na 28. pozícii. Zaváhala i Liazka s Martinom Macíkom juniorom za volantom. Nebyť minutia jedného waypointu (kontrolného bodu), ktorý stál trojicu Macík/Tomášek/Mrkva dvadsať minút, bol by sedlčanský kamión v prvej desiatke (zatiaľ je šestnásty). Pravda, na „keby" sa na Rallye Dakar nebojuje...

Vo štvrtok 5. januára 2017 čaká na pretekárov trasa z argentínskeho San Salvador de Jujuy do bolívijského mesta Tupiza. Motocykle, štvorkolky, automobily aj kamióny prejdú meraný úsek dlhý 416 km (celkovo 521 km).

Tibor Szabosi;sf-0777.jpg

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 3. ETAPE:

MOTOCYKLE:
10. Štefan Svitko (SK/KTM)
16. Ivan Jakeš (SK/KTM)
23. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
34. Milan Engel (CZ/KTM)
53. David Pabiška (CZ/KTM)
82. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
84. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
6. Josef Macháček (CZ/Yamaha)
11. Tomáš Kubiena (CZ/Ibos)
21. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)

AUTOMOBILY:
18. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
2. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
11. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
16. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
28. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
38. Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri