Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2016: Villa Carlos Paz – Termas de Rio Hondo, 4. január

Tuesday, 05. 01. 2016 - 15:28, Andrej Haverda   

Dakar 2016: Villa Carlos Paz – Termas de Rio Hondo, 4. január

Po skrátenom prológu a zrušenej prvej etape si konečne všetci pretekári spravili chuť a vydali sa na trať medzi mestami Villa Carlos Paz a Termas de Rio Hondo. Medzi motocyklistami bol najlepší Austrálčan Price, ktorý na svojom stroji ušiel všetkým súperom a „erzetu" vyhral s viac než minútovým náskokom. V kategórii automobilov žiaril Francúz Loeb, aj keď stratil pár minút v blate, bol v cieli najrýchlejší. V triede štvorkoliek kraľoval Chiľan Casale a medzi kamiónmi si pre etapové víťazstvo prišiel Holanďan Stacey.

MOTOCYKLE: Motocyklistov čakala v 2. etape rýchlostná skúška o dĺžke 354 km. Do cieľa v Termas de Rio Hondo si pre etapové víťazstvo došiel Austrálčan Toby Price. „Išlo sa mi čisto a pohodlne, ohľadom navigácie to bolo jednoduché, trať bola na mnohých miestach označená. Pred zajtrajškom som v dobrej pozícii. Mala by to byť podobná etapa ako tá dnešná," povedal Price pre oficiálnu stránku podujatia. Najväčším súperom mu bol Ruben Faria z Portugalska, ktorý skončil - rovnako ako v sobotňajšom prológu - druhý.

Tretím motocyklistom v cieli bol podľa prvých informácií Slovák Štefan Svitko (KTM), ktorý si tak na najťažších pretekoch na svete pripísal piate umiestnenie v top 3 - popri vlaňajšom maxime v podobe druhého miesta v poslednej etape skončil štyrikrát tretí (2× 2012, 1× 2015, 1× 2016). Tridsaťtriročný jazdec Slovnaft Teamu zaostal za víťazom o takmer minútu a pol a priebežne figuroval tiež na 3. mieste s odstupom 1:21 min. Neskôr mu však bola udelená minútová penalizácia, ktorá ho odsunula - za Pricea (KTM), Fariu (Husqvarna), Francúza Alaina Duclosa (Sherco) a Rakúšana Matthiasa Walknera (KTM) - na celkovú 5. priečku (-02:28 min).

Solídne si v pondelok 4. januára 2016 počínal aj druhý slovenský motocyklista Ivan Jakeš (tiež KTM), ktorý s mankom 5:09 min obsadil jedenástu priečku (neskoršie dve trestné minúty ho odsunuli o priečku nižšie). Štyridsaťdvaročný rodák z Myjavy je na 12. pozícii aj celkovo a na vedúceho jazdca stráca viac ako sedem minút (-07:11 min).

ŠTVORKOLKY: V kategórii štvorkoliek sa z víťazstva rovnako ako v prológu tešil Chiľan Ignacio Casale, víťaz Dakaru spred dvoch rokov. Dvadsaťosemročný jazdec na Yamahe vyhral o takmer štyri minúty (-03:49 min) pred Juhoafričanom Brianom Baragwanathom. Tretí s odstupom 04:11 min bol Brazílčan Marcelo Medeiros. Obhajca titulu Rafal Sonik zaostal o viac ako sedem a pol minúty a obsadil 6. pozíciu. Priebežne vedie Casale pred Baragwanathom (-04:00 min) a Medeirosom (-04:23 min), všetci sedlajúci stroje zn. Yamaha.

AUTOMOBILY: Na pretekárov čakala 856 kilometrová etapa s 387 km rýchlostnou skúškou. Najlepšie si s traťou poradil Francúz Sebastien Loeb (Peugeot), ktorý si prišiel prekvapujúco pre svoje premiérové etapové víťazstvo na dakarskom podujatí. Druhým najrýchlejším automobilom v cieli bol opätovne Peugeot. Za jeho volantom sedel ďalší Francúz, legendárny Stéphane Peterhansel, ktorý na Loeba stratil takmer dva a pol minúty (-02:23 min). Tretí v „erzete" skončil Juhoafričan Giniel De Villiers (-03:01 min) s Toyotou. Minuloročného víťaza Nassera Al-Attiyaha z Kataru (Mini) spomalil defekt pneumatiky a v cieli sa stratený drahocenný čas pretavil v celkovú deviatu pozíciu (-05:14 min). Iní pretekári, spomeňme napríklad Španiela Romu či Argentínčana Terranovu, zase stratili cenné minúty pri uviaznutí v blate.

V celkovom poradí vedie posádka Sebastien Loeb/Daniel Elena pred stajňovými druhmi Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, za dvoma Peugeotmi sa na pomyslenom bronzovom stupienku zarovnala De Villiersova Toyota. Do prvej desiatky sa medzi tieto dve značky - Peugeotu vďaka francúzskej dvojici Cyril Després/David Castera patrí ešte 8. miesto, Juhoafričan LeeRoy Poulter, Rus Vladimir Vasiljev, Holanďan Bernhard Ten Brinke a Čech Martin Prokop (!) s Toyotami držia 5., 6., 7. a 10. priečku) - prebojovalo aj Mini. Najlepším jazdcom tejto značky je zatiaľ Fín Mikko Hirvonen (patrí mu 4. pozícia s trojminútovým odstupom za Loebom), ktorý tak nasledoval svojich krajanov Ariho Vatanena, Juha Kankkunena či Markku Aléna, majúcich na svojom konte hneď niekoľko dakarských účastí (v prípade Vatanena aj víťazstiev, Kankkunen kraľoval iba v roku 1988).

KAMIÓNY: Po prvýkrát vyrazili na meraný úsek aj kamióny. Čakala ich, rovnako ako posádky automobilov, etapa dlhá 856 kilometrov. Na prvých troch priečkach sa umiestnili Holanďania: zvíťazil Hans Stacey pred Pietrom Versluisom (obaja s kamiónmi zn. MAN), tretieho v Termas de Rio Hondo odmávli Gerarda De Rooya (Iveco) a platí to aj pre celkové poradie. Ruské Kamazy, najväčší ašpiranti na víťazstvo, tentoraz zostali trochu pozadu a umiestnili sa až medzi 8. - 11. miestom.

Slovensko má na trati zastúpenie aj v kategórii kamiónov. Členom českého trojčlenného tímu Bonver Dakar Project (č.513) vo vozidle Tatra je mechanik Jaroslav Miškolci, mechanikom v kamióne MAN v inom českom zoskupení Offroadsport (č.554) zase Marek Sýkora. Miškolci figuruje na pätnástej (-16:38 min) a Sýkora na štyridsiatej (-01:16:11) pozícii.

Pondelková 2. etapa bola na Rallye Dakar 2016 vlastne prvou, pretože nedeľňajšiu úvodnú organizátori zrušili pre nevyhovujúce poveternostné podmienky z dôvodu rozsiahlych dažďov. Ani v pondelok neabsolvovali jazdci kompletný meraný úsek, riaditeľstvo pretekov ho skrátilo z obavy o bezpečnosť účastníkov. Motocyklistom a štvorkolkárom zo štyristopäťdesiatkilometrovej špeciálky ukrojili 96 km, posádkam na automobiloch a kamiónoch dokonca 123 km, pôvodne mali na čas prejsť 510 km.

V utorok 5. januára 2016 čaká na jazdcov 3. etapa z Termas de Rio Hondo do San Salvadoru de Jujuy so spoločným meraným úsekom o dĺžke 314 km.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2016 PO 2. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
12. Ivan Jakeš (SK/KTM)

23. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
43. David Pabiška (CZ/KTM)
51. Milan Engel (CZ/KTM)
66. Jan Veselý (CZ/KTM)
97. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)

AUTOMOBILY:
10. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ/Toyota)
25. Miroslav Zapletal/Maciej Marton (CZ/PL/Hummer)
31. Josef Macháček/Martin Plechatý (CZ/CZ/Nissan Optimus Buggy)
36. Petr Jerie/Dale Moscatt (CZ/AUS/Toyota)
51. Tomáš Ouředníček/Pavel Vaculík (CZ/CZ/Hummer)
68. Dušan Randýsek/Rostislav Plný (CZ/CZ/Wildcat Buggy)

KAMIÓNY:
4. Kolomý/D. Kilián/R. Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra)
6. Loprais/Alcanya/Der Kinderen (CZ/ESP/NL/Iveco)
14. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ)
15. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra)
20. Ardavichus/Falkov/Škrobánek (KAZ/KAZ/CZ/Tatra)
36. Valtr/Kalina/Stross (CZ/CZ/CZ/Tatra)
40. Randýsek/Zábranský/Sýkora (CZ/CZ/SK/MAN)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri