Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2016: Termas de Rio Hondo – San Salvador de Jujuy, 5. január

Wednesday, 06. 01. 2016 - 11:42, Andrej Haverda   

Dakar 2016: Termas de Rio Hondo – San Salvador de Jujuy, 5. január

Rýchlostná skúška tretej etapy z Termas de Rio Hondo do San Salvador de Jujuy bola kvôli bahnu skrátená z 314 na 190 kilometrov. Medzi automobilistami „erzetu" najrýchlejšie zvládol opätovne Francúz Loeb, ktorý si tým posilnil aj svoje celkové prvenstvo. Najlepším jazdcom v kategórii motocyklov bol Španiel Barreda Bort, ktorý však po penalizácii v poradí klesol a víťazstvo si tak pripísal domáci pretekár Benavides. Tak ako medzi štvorkolkami, i v „ťažkej väzbe" kamiónov si pre etapový triumf prišli Juhoafričan Baragwanath a Čech Kolomý po prvýkrát v kariére.

MOTOCYKLE: Tretia etapa priniesla k našej veľkej radosti prekvapujúce výsledky aj prekvapujúce mená na prvých troch priečkach. Víťazovi predchádzajúcej „erzety" Tobymu Priceovi z Austrálie (KTM) sa nevyhli patálie a 36. pozícia v cieli (s bezmála osemminútovou stratou na víťaza) znamenala pokles na 9. miesto priebežnej klasifikácie (-04:49 min). Najlepší výsledok zajazdil síce Španiel Joan Barreda Bort (Honda), avšak po následnej penalizácii za prekročenie rýchlosti klesol na 5. priečku. Etapu tak prekvapujúco vyhral domáci jazdec Kevin Benavides, tiež s motocyklom Honda. Nedarilo sa ani Portugalcovi Rubenovi Fariovi (Husqvarna), ktorý sa v predchádzajúcich dvoch etapách umiestnil na 2. mieste. Cieľom tentoraz prešiel až na 25. pozícii - prepadol sa pritom výsledkovou listinou na priebežnú 8. priečku - a namiesto neho sa pomysleného strieborného stupienka v etape ujal jeho krajan Paulo Gonçalves (Honda). Skvelý výkon predviedol aj Francúz Antoine Meo (KTM), debutant dakarského podujatia, keď skončil tretí, s 27 sekundovým odstupom za Benavidesom.

Štefan Svitko, slovenský motocyklový reprezentant vo farbách Slovnaft Teamu na stroji KTM, pôvodne obsadil v tejto etape 5. miesto. Po neskoršom udelení trestnej minúty Barredovi Bortovi sa však posunul na štvrtú a celkovo na vedúcu priečku! Po prvýkrát v histórii Rallye Dakar tak vedie priebežné poradie motocyklovej kategórie slovenský reprezentant. Tridsaťtriročný Žaškovčan (ktorý Dakar pravidelne jazdí už od roku 2010 a v rámci siedmich účastí na najťažších motoristických pretekoch na svete dosiahol už trináste umiestnenie v TOP 5) má zatiaľ 34 sekúnd k dobru pred domácim Benavidesom, celkovo tretí je - s odstupom 46 sekúnd - Barreda Bort. „V utorok bola etapa celkom pekná, zase nám ju skrátili, išlo sa mi super. Teším sa na stredajšiu etapu, dúfam, že nebude pršať, pretože ideme do hôr. Máme maratónsku etapu, snáď sa vyhnem pádom a bude sa mi dariť," povedal Svitko pre RTVS ešte pred tým, ako sa dozvedel, že je novým lídrom Rallye Dakar.

Vyššie vo výsledkovej listine sa posunul aj druhý slovenský motocyklista Ivan Jakeš (KTM/Jakeš Dakar Team), ktorý vo výsledkovej listine etapy postúpil z 19. na 16. pozíciu a celkovo si tiež polepšil o jedno miesto na 13. priečku. Za svojím krajanom zaostáva o osem minút a päť sekúnd. „Utorok nič moc, dúfam, že v stredu to bude lepšie," odpovedal pre RTVS stroho na svoje dojmy z etapy Jakeš.

ŠTVORKOLKY: Priebeh rýchlostnej skúšky medzi mestami Termas de Rio Hondo a San Salvador de Jujuy sa v tejto kategórii stal bojom medzi prvými dvoma mužmi v priebežnom poradí. Napokon sa z etapového víťazstva radoval Juhoafričan Brian Baragwanath, druhý (o 64 sekúnd) došiel Chiľan Ignacio Casale, obaja na quadoch zn. Yamaha. Tretí najrýchlejší v cieli bol síce Brazílčan Marcelo Medeiros, avšak po penalizácii klesol na štvrtú priečku a pred neho sa tak dostal domáci Lucas Bonetto (Honda). V celkovom poradí sa nič nemení - aj naďalej vedie trojica quadov zn. Yamaha v poradí Casale, Baragwanath, Medeiros.

AUTOMOBILY: Francúz Sebastien Loeb svojim suverénnym výkonom ovládol aj tretiu etapu rallye. So svojim Peugeotom je prvý i v priebežnej klasifikácii, k dobru má viac ako päť minút na Toyotu Juhoafričana Giniela de Villiersa (v „erzete" odmávnutého na 3. pozícii). Druhý čas v etape síce získal Španiel Carlos Sainz s ďalším Peugeotom, avšak minútová penalizácia ho odsunula na 4. priečku a „striebro" dodatočne pripadlo obhajcovi vlaňajšieho prvenstva Nasserovi Al-Attiyahovi z Kataru (Mini). Tretie miesto v celkovej klasifikácii patrí ďalšiemu Francúzovi Stéphanovi Peterhanselovi, ktorý za stajňovým kolegom Loebom zaostáva o viac ako päť minút (-05:15 min).

KAMIÓNY: Po prvýkrát vo svojej kariére kraľoval v „erzete" na Rallye Dakar český pretekár Martin Kolomý, ktorého Tatra bola v cieli o sedemnásť sekúnd skôr než MAN Holanďana Hansa Staceyho. „Je to fantastické! Máme historicky prvé etapové víťazstvo pre náš tím Tatra Buggyra Racing. Všetkým veľmi ďakujem, pretože toto je tímová práca," uviedol Kolomý v tlačovej správe. Tretiu priečku obsadil aj celkovo tretí domáci jazdec Federico Villagra s truckom Iveco.

V celkovej klasifikácii vedie aj naďalej dvojica kamiónov zn. MAN (Holanďan Pietr Versluis stráca na svojho krajana a stajňového druha z Eurol/Veka MAN Rally Teamu Staceyho 26 sekúnd), Martin Kolomý je siedmy (-10:22 min). Nebyť desaťminútovej penalizácie za prekročenie rýchlosti v predchádzajúcej „erzete", figuroval by na druhej priečke... Z ďalších českých kamiónov sa najlepšie darí Liazke Martina Macíka juniora, ktorá sa stále drží na dostrel prvej desiatky a je dvanásta (-19:56 min). Tatrovky Kazacha Artura Ardavichusa, Holanďana Gerta Huzinka, Čecha Jaroslava Valtera a Andorrčana Alberta Lloveru figurujú na devätnástej, tridsiatej, tridsiatej tretej, resp. päťdesiatej tretej pozícii.

Český trojčlenný tím Bonver Dakar Project vo vozidle Tatra so slovenským navigátorom Jaroslavom Miškolcim obsadil 23. priečku s odstupom 15:43 min a celkovo im patrí 17. pozícia s polhodinovým mankom. Druhého slovenského navigátora v službách českého zoskupenia Offroadsport Mareka Sýkoru klasifikovali v cieli meraného úseku na 43. mieste, v priebežnom poradí je štyridsiaty (-01:53:12).

Najlepším z vysoko favorizovaných ruských Kamazov je na „zemiakovej" pozícii obhajca minuloročného prvenstva Airat Mardejev (-04:54 min), Eduard Nikolajev s druhým kamiónom Kamaz figuruje na 9. priečke (-15:27 min). Ich tímoví kolegovia Andrej Karginov i Dmitry Sotnikov sú dokonca až v druhej desiatke celkového poradia na trinástom, resp. pätnástom mieste.

Pre nepriazeň počasia v Argentíne sa organizátori rozhodli skrátiť aj utorkovú tretiu etapu. Jazdci a posádky namiesto pôvodných 664 km vrátane spojovacích úsekov prešli len 626 km. Spoločný meraný úsek mal dĺžku 190 km, podľa plánov sa malo ísť až 314 km. Zvyšok (436 km) tvorili prejazdové pasáže, v ktorých sa nemeral čas.

V stredu 6. januára 2016 čaká na účastníkov Rallye Dakar štvrtá etapa v okolí San Salvadoru de Jujuy s meraným úsekom 429 km pre motocykle, štvorkolky a automobily a 418 km pre kamióny.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2016 PO 3. ETAPE:
MOTOCYKLE:
1. Štefan Svitko (SK/KTM)
13. Ivan Jakeš (SK/KTM)

23. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
42. David Pabiška (CZ/KTM)
50. Milan Engel (CZ/KTM)
66. Jan Veselý (CZ/KTM)
86. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)

AUTOMOBILY:
12. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ/Toyota)
24. Miroslav Zapletal/Maciej Marton (CZ/PL/Hummer)
38. Petr Jerie/Dale Moscatt (CZ/AUS/Toyota)
44. Josef Macháček/Martin Plechatý (CZ/CZ/Nissan Optimus Buggy)
47. Tomáš Ouředníček/Pavel Vaculík (CZ/CZ/Hummer)
76. Dušan Randýsek/Rostislav Plný (CZ/CZ/Wildcat Buggy)

KAMIÓNY:
7. Kolomý/D. Kilián/R. Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra)
8. Loprais/Alcanya/Der Kinderen (CZ/ESP/NL/Iveco)
12. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ)
17. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra)
19. Ardavichus/Falkov/Škrobánek (KAZ/KAZ/CZ/Tatra)
33. Valtr/Kalina/Stross (CZ/CZ/CZ/Tatra)
40. Randýsek/Zábranský/Sýkora (CZ/CZ/SK/MAN)

53. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/BEL/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri