Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2016: San Salvador de Jujuy – San Salvador de Jujuy, 6. január

Thursday, 07. 01. 2016 - 10:27, Andrej Haverda   

Dakar 2016: San Salvador de Jujuy – San Salvador de Jujuy, 6. január

Rýchlostná skúška 4. etapy sa odohrávala vo výške okolo 3500 metrov nad morom a na jazdcov čakali časté zmeny povrchu. Kategóriu automobilov ovládli jazdci Peugeotov, najrýchlejší bol skúsený Francúz Peterhansel. Medzi motocyklistami opäť žiaril Španiel Barreda Bort, v cieli však bol penalizovaný za prekročenie rýchlosti. Z etapového triumfu sa tak radoval Portugalec Gonçalves. Triede kamiónov kraľovali na prvých troch priečkach Holanďania, najrýchlejší bol De Rooy. A nezabudnime spomenúť aj štvorkolkárov, z ktorých sa s nástrahami trate najlepšie vysporiadal Peruánec Hernandez.

MOTOCYKLE: Náročnú maratónsku etapu najlepšie zvládol Španiel Joan Barreda Bort (Honda). Po penalizácii z tretej „erzety", ktorá ho stála etapové víťazstvo, sa ale nepoučil ani v štvrtej etape a opäť bol penalizovaný pre prekročenie rýchlosti. Klesol až na 4. miesto a umožnil tak získať prvý etapový triumf svojmu tímovému kolegovi Paulovi Gonçalvesovi z Portugalska. „Bola to pre mňa prvá maratónska etapa s veľmi rýchlym začiatkom. Pred čerpacou stanicou som jazdil blízko Benavidesa, no potom som v úseku merania rýchlosti spravil malú chybičku a stratil trochu času. Bol to pre mňa dobrý deň, doniesť motocykel domov v jednom kuse je kritické. Som šťastný," uviedol Gonçalves pre oficiálnu stránku podujatia. Druhý v etape skončil Argentínčan Kevin Benavides s ďalším motocyklom Honda, tretieho v cieli odmávli Portugalca Rubena Fariu, sedlajúceho stroj zn. Husqvarna.

V celkovej klasifikácii sa vo vedení objavili tri Hondy (vedie Gonçalves s takmer štyri a pol minútovým náskokom pred Benavidesom, tretí Barreda Bort so šesťminútovou penalizáciou na konte zaostáva za Gonçalvesom o 5:26 min), prenasledované slovenským motocyklovým reprezentantom Štefanom Svitkom.

Tak ako on, i jeho krajan Ivan Jakeš - obaja štartujú s motocyklami zn. KTM - skončili v stredajšej 4. etape v druhej desiatke. Jazdec Slovnaft Teamu Svitko obsadil (s viac ako deväťminútovým mankom na víťaza) 14. priečku aj vinou pádu a následnej opravy zlomeného držiaka na iritrack. „Dnes som mal trošku smolu, asi na dvadsiatom kilometri som spadol medzi kamene, poškodil motocykel a iritrack. Stratil som asi štyri minúty, lebo som to musel opravovať, iritrack mi išiel odpadnúť. Potom som sa síce rozbehol, ale nemal som kde stiahnuť manko, pretože sa išli rýchle pasáže, aj 100 km na plný plyn, nikde sa nezatáčalo. Na druhej strane som rád, že som v cieli a že som sa nezranil," povedal Svitko pre RTVS.

Ivan Jakeš prišiel do cieľa 429-kilometrového meraného úseku ako dvanásty. „Pre mňa to bol veľmi dobrý a rýchly deň. Spravil som síce malé chyby, ale prišiel som len o nejaké sekundičky. Dúfam, že budem v ďalších dňoch zrýchľovať," uviedol jazdec Jakeš Dakar Teamu. Tridsaťtriročný Žaškovčan Svitko síce prišiel o post lídra pretekov, ale udržal sa v prvej päťke, konkrétne mu patrí štvrtá pozícia (-08:08 min). Jakeš si tiež polepšil, z 13. miesta sa posunul na dvanáste (-16:07 min).

ŠTVORKOLKY: V kategórii štvorkoliek sa na pomyslených stupňoch víťazov objavili dve nové mená. Etapu najlepšie zvládol Peruánec Alexis Hernandez, jeho krajan Enrique Umbert Okumura bol v cieli s dvadsaťosemsekundovou stratou tretí. Druhé miesto ukoristil dvojnásobný víťaz Dakaru Marcos Patronelli z Argentíny, v celkovej klasifikácii figurujúci na tretej priečke (-14:08 min). Priebežné vedenie si po 4. etape udržal Chiľan Ignacio Casale s výrazným náskokom bezmála dvanástich minút pred druhým Brazílčanom Marcelom Medeirosom, všetci na quadoch značky Yamaha. Obhajca vlaňajšieho prvenstva Rafal Sonik z Poľska je priebežne siedmy (-20:07 min).

AUTOMOBILY: Skvelý výkon v tejto kategórii predviedol skúsený pretekár, päťdesiatročný Francúz Stéphane Peterhansel. Jedenásťnásobný dakarský šampión - v rokoch 1991-1998 triumfoval šesťkrát medzi motocyklistami a v období rokov 2004, 2005, 2007 (s Mitsubishi), 2012, 2013 (s Mini) aj v triede automobilov - si s trasou poradil najlepšie a „erzetu" vyhral s tesným náskokom jedenástich sekúnd pred „El Matadorom" Carlosom Sainzom zo Španielska. Tretí najrýchlejší bol tímový kolega oboch pretekárov, Francúz Sébastien Loeb, na druhého Sainza stratil iba dvadsaťsedem sekúnd. Vládu Peugeotov sa snažil prekaziť Katarčan Nasser Al-Attiyah (Mini), v cieli skončil tesne za stupňami víťazov štvrtý.

V celkovom poradí aj naďalej vedie Loeb pred Peterhanselom, ktorý sa na pomyslenú striebornú priečku posunul po problémoch juhoafrického jazdca Giniela De Villiersa. Doposiaľ druhý muž priebežného poradia sa v cieli objavil až na 11. mieste s bezmála deväťminútovou stratou a tak ako on, i jeho Toyota klesli na 6. pozíciu (-13:19 min). Peterhansela z tretej priečky prenasleduje Al-Attiyah, štvrtý je ďalší Juhoafričan Leeroy Poulter (Toyota) a piaty Sainz.

KAMIÓNY: Etapa skončila absolútnym triumfom Holanďanov. Z víťazstva sa tešil Gerard de Rooy (Iveco) o tridsaťsedem sekúnd pred Pieterom Versluisom a 1:18 min pred Hansom Staceym (obaja MAN). Versluis zároveň na čele celkovej klasifikácie vystriedal Staceyho, vedie pred ním o pätnásť sekúnd. Tretí zostáva Argentínčan Federico Villagra s ďalším kamiónom Iveco (-02:04 min).

Český trojčlenný tím Bonver Dakar Project vo vozidle Tatra so slovenským navigátorom Jaroslavom Miškolcim obsadil 17. priečku s odstupom 21:13 min a celkovo im patrí rovnako 17. miesto s päťdesiatminútovým mankom. Druhého slovenského navigátora v službách českého zoskupenia Offroadsport Mareka Sýkoru zatiaľ neklasifikovali v cieli meraného úseku.

Súťažiacich v stredu čakal prvý deň takzvaného maratónu, čiže po príchode do bivaku nebudú môcť využiť pomoc svojich tímov a budú si musieť poradiť sami. Motocykle, štvorkolky a automobily mali pred sebou porciu 429 meraných kilometrov, kamióny absolvovali etapu po inej trase s dĺžkou 419 km.

Vo štvrtok 7. januára 2016 sa účastníci Rallye Dakar presunú do Bolívie, zo San Salvadoru de Jujuy ich trasa zavedie do starého známeho Uyuni. Spoločný meraný úsek bude mať 327 km, jazdci a posádky sa dostanú do nadmorskej výšky až 4600 metrov nad morom.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2016 PO 4. ETAPE:
MOTOCYKLE:
4. Štefan Svitko (SK/KTM)
12. Ivan Jakeš (SK/KTM)
27. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
44. David Pabiška (CZ/KTM)
46. Milan Engel (CZ/KTM)
67. Jan Veselý (CZ/KTM)
94. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)

AUTOMOBILY:
16. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ/Toyota)
27. Miroslav Zapletal/Maciej Marton (CZ/PL/Hummer)
42. Petr Jerie/Dale Moscatt (CZ/AUS/Toyota)
50. Josef Macháček/Martin Plechatý (CZ/CZ/Nissan Optimus Buggy)
86. Dušan Randýsek/Rostislav Plný (CZ/CZ/Wildcat Buggy)

KAMIÓNY:
7. Kolomý/D. Kilián/R. Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra)
8. Loprais/Alcanya/Der Kinderen (CZ/ESP/NL/Iveco)
13. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ)
17. Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra)
20. Ardavichus/Falkov/Škrobánek (KAZ/KAZ/CZ/Tatra)
23. Valtr/Kalina/Stross (CZ/CZ/CZ/Tatra)
44. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/BEL/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri