Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 9. etapa Iquique – Calama, 13. január

Wednesday, 14. 01. 2015 - 17:06, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 9. etapa Iquique – Calama, 13. január

Pretekári sa v deviatej etape rozlúčili s púšťou Atacama. Čakala ich opätovne spoločná trasa z Iquique do Calamy v dĺžke 539 km, z toho 451 km rýchlostnej skúšky. Po nevydarenom pondelňajšom dni Helder Rodrigues tentoraz zabojoval a do Calamy prišiel ako etapový víťaz s náskokom necelých štyroch minút pred druhým Paulom Gonçalvesom, ktorý stále vytvára tlak na priebežného lídra Marca Comu. „Nani" Roma v kategórii automobilov mal vo svojom Mini hneď v prvej „erzete" technické problémy, avšak v posledných etapách sa mu darí a 13. januára vôbec premiérovo v tomto ročníku zvíťazil.

Nástrahám 37. ročníka Rallye Dakar 2015 zatiaľ úspešne odoláva aj indický motocyklista Santosh Chunchunguppe Shivashankar na KTM. Priebežne je na 42. pozícii;www.dakar.com

MOTOCYKLE: V celkovej klasifikácii je Portugalec Rodrigues (Honda) až dvanásty (-03:18:07); nemá teda čo stratiť a môže iba prekvapiť. Tentoraz sa mu to určite podarilo, keď celú špeciálku vyhral s náskokom 231 sekúnd pred svojim tímovým kolegom i krajanom Gonçalvesom. Ten mohol byť so svojim výkonom tiež spokojný, pretože sa mu podarilo stiahnuť náskok vedúceho muža pretekov Španiela Comu (KTM) o bezmála štyri minúty (-03:43 min). A zdá sa, že je jediným jazdcom, ktorý ho môže na vedúcej pozícii ohroziť. Coma „erzetu" dokončil na tretej priečke.

Chiľan Pablo Quintanilla (KTM) po skvelom prvenstve v náročnej ôsmej etape tentoraz zaznamenal menšiu stratu (-23:15 min) a cieľom prešiel až siedmy. Aj napriek tomu v celkovom poradí zostáva na tretej pozícii, hoci s väčším mankom na Comu (-26:52 min). Za Chiľanom je aj naďalej dakarský debutant Toby Price z Austrálie (tiež KTM), ktorý i tentoraz predviedol dobrý výkon a skončil šiesty - hneď za Štefanom Svitkom.

So štartovým číslom 320 preteká Francúz Ronan Chabot (SMG Buggy);www.dakar.com

Slovenský motocyklista obsadil teda piate miesto, na víťazného Rodriguesa stratil takmer dvadsaťdva minút. V predbežnej výsledkovej listine síce figuroval na šiestej pozícii, no po dodatočnej pätnásťminútovej penalizácii Španiela Joana Barredu Borta na Honde (ktorého tak napokon odmávli až ako sedemnásteho v cieli) poskočil o jednu priečku vyššie.

V pondelok 12. januára Štefan Svitko dosiahol doposiaľ najlepšie umiestnenie (3. miesto), no o deň neskôr sa mu až tak výborne nedarilo. V celkovom hodnotení však udržal priebežné 5. miesto (-40:36 min). Druhý slovenský zástupca Ivan Jakeš (tiež jazdí so strojom zn. KTM) skončil na jedenástej pozícii s mankom 38:18 minúty na víťaza, v priebežnej klasifikácii je deviaty (-02:18:31), čo je oproti pondelku posun o jednu priečku.

Toyotu poľského pretekára Mareka Dabrowskeho nasleduje ďalší automobil tejto značky pilotovaný Juhoafričanom Ginielom De Villiersom;www.dakar.com

„Dnes bolo veľké teplo a množstvo prachu. Predbehol som dvadsať motocyklov, viac sa nedalo. Hľadal som jeden z kontrolných bodov (tzv. waypointov), motal som sa v úseku asi 12 kilometrov. Našťastie som ho našiel. Škoda, že som ho nedal na šupu, jednoducho nejde karta. Ideme však ďalej," citoval Jakeša jeho oficiálny profil na Facebooku.

Viacerí jazdci mali v etape problémy s automatickým elektronickým načítavaním medzičasov na kontrolných časomierach, keďže sa išlo v minulej etape po soľných pláňach a náročné podmienky im vyradili elektroniku.

Na buginu stavil aj ďalší Francúz: Thierry Magnaldi, niekdajší vynikajúci motocyklový pretekár medzi Parížom a Dakarom, riadi Juke Dessoude Nissan Buggy;www.dakar.com

ŠTVORKOLKY: Aj trieda štvorkoliek mala po deviatej „erzete" nového etapového víťaza. Po nevydarenom začiatku súťaže si chuť do pretekania spravil Chiľan Victor Gallegos Lozic (Honda). Miestny jazdec bol v cieli „erzety" najrýchlejší, na druhého Poliaka Rafala Sonika (Yamaha) získal viac než pätnásť a pol minúty. Poľský reprezentant sa v celkovom poradí opätovne vrátil na prvé miesto a získal štvorminútový náskok pred celkovo druhým Chiľanom Ignaciom Casalem (tiež Yamaha). Zdá sa, že štyri dni pred koncom Rallye Dakar 2015 bude súboj o prvenstvo v tejto kategórii záležitosťou dvoch mužov. Tretí v etape bol znovu Uruguajec Sergio Lafuente; a táto priečka mu aj naďalej patrí i v priebežnej klasifikácii (-52:16 min).

AUTOMOBILY: Španiel Joan Roma, prezývaný „Nani", statočne bojuje a nehádže flintu do žita. Po úvodnej etape, v ktorej ho vinou technických komplikácií zradilo jeho Mini (a klesol až na 135. pozíciu), si tentoraz vychutnal etapový triumf. Etapu po etape znižuje svoju stratu - v celkovom poradí sa posunul už na 25. miesto (-09:14:05) - a dokazuje, že nebyť smolného začiatku, bol by dnes vážnym kandidátom na celkové víťazstvo v súťaži. Tým zostáva aj po deviatej „erzete" Katarčan Nasser Al-Attiyah (Mini), ktorému sa podarilo zvýšiť náskok pred svojim najväčším súperom Ginielom De Villiersom. Juhoafričanova Toyota tentoraz etapu dokončila až štvrtá.

Favorizovanému Peugeotu 2008 DKR s jedenásťnásobným víťazom Dakaru Stéphanom Peterhanselom za volantom sa nevyhli vážne technické komplikácie, ktoré ho odsunuli z prvej desiatky;www.dakar.com

Juhoafričana De Villiersa, ktorý mal v priebehu špeciálky navigačné problémy, v cieli porazil Rus Vladimir Vasiljev (tiež Mini), víťaz piatej etapy. Yazeed Alrajhi zo Saudskej Arábie (Toyota) nebol tentoraz tak nápadný, ako v prvej časti pretekov. Ale aj napriek tomu solídnou piatou pozíciou upevnil svoje celkové tretie miesto.

Smolu mal jedenásťnásobný víťaz tohto podujatia Stéphane Peterhansel z Francúzska. Jeho favorizovaný Peugeot, doposiaľ evidovaný na ôsmej priečke výsledkovej listiny, zaznamenali v cieli až na 53. priečke s takmer tri a polhodinovou stratou a skúsený „Monsieur off-road" vypadol z elitnej desiatky.

A do tretice bugina: s legendárnym „Chrobákom“ od Volkswagenu do juhoamerických pekiel vyrazil Belgičan Stéphane Henrard, najväčšie prekvapenie dakarského podujatia v roku 2001;www.dakar.com

KAMIÓNY: V kategórii „ťažkej väzby" zviedli boj o etapové prvenstvo Rusi Airat Mardejev a Eduard Nikolajev, obaja reprezentujúci značku Kamaz. Nakoniec bol v cieli - o jeden a pol minúty - rýchlejší aj celkovo prvý Mardejev a mierne zvýšil svoj náskok. Nikolajev sa však posunul na celkovú druhú priečku (-14:10 min) a stále má ešte šancu vedúceho pretekára ohroziť. Tretí v cieli skončil Holanďan Gerard De Rooy s kamiónom Iveco a za ním ďalší z Rusov Andrej Karginov. Posádka Karginov/Mokejev/Leonov je tretia aj v celkovom poradí (-20:42 min).

Slovák Jaroslav Miškolci finišoval s posádkou Čecha Tomáša Vrátného na 22. priečke a celkovo im patrí 14. miesto (-08:45:37), Róbert Kasák s Jaroslavom Kolářom obsadili 26. pozíciu a v priebežnej klasifikácii sú dvadsiati piati (-22:26:07).

Česká posádka Martin Kolomý s bratmi Davidom a René Kiliánovcami sa s truckom Tatra Phoenix držia na 7. mieste;www.dakar.com

Najlepším z českých jazdcov bol Aleš Loprais s vozidlom MAN, ktorého odmávli na 5. mieste. V priebežnom poradí zostal síce štvrtý, na stupne víťazov však stráca už takmer hodinu.


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 9. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
11. Ivan Jakeš (SK/KTM)
20. Milan Engel (CZ/KTM)
27. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
37. David Pabiška (CZ/KTM)
45. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
5. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
9. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
21. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
22. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
26. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 9. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
9. Ivan Jakeš (SK/KTM)

21. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
26. David Pabiška (CZ/KTM)
30. Milan Engel (CZ/KTM)
46. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
14. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
18. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
21. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
25. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri