Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 8. etapa Uyuni – Iquique, 12. január (motocykle + štvorkolky)

Tuesday, 13. 01. 2015 - 17:54, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 8. etapa Uyuni – Iquique, 12. január (motocykle + štvorkolky)

Späť do chilského Iquique sa v ôsmej etape vracali motocyklisti a jazdci štvorkoliek. „Erzetu" sprevádzalo zlé počasie a náročný prejazd cez soľné pláne Salar de Uyuni. Najlepšie sa s náročnými podmienkami vyrovnal Chiľan Quintanilla, ktorý kraľoval vo svojej prvej rýchlostnej skúške v pretekoch. Španiel Coma sa umiestnil síce až na 9. priečke, ale v celkovom poradí zosadil z priebežného 1. miesta krajana Barredu Borta. Aj v kategórii quadov už nie je lídrom Poliak Sonik, ale Chiľan Casale.

Medzi Uyuni a Iquique čakal na jazdcov jednej stopy i štvorkolkárov náročný prejazd cez soľné pláne Salar de Uyuni, sprevádzaný navyše nepriaznivým počasím;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Pablo Quintanilla (KTM) mal vo svojich prvých dvoch štartoch na Dakare smolu. Avšak svoj tretí si užíva a z počiatočnej úlohy outsidera si po pondelňajšom skvelom výkone na náročnej trati došiel pre svoje premiérové etapové víťazstvo a je horúcim uchádzačom na celkového víťaza. Nie je to náhoda, pretože Chiľan podával v posledných dňoch vyrovnané výkony. Návrat súťaže späť do štátu, v ktorom sa narodil si teda nemohol nechať ujsť v dojazde do cieľa ako víťaz.

Táto etapa bola kvôli nepriazni počasia skrátená, na jazdcov čakalo 38 km cesty cez slané jazero Salar de Uyuni, ktoré sa kvôli intenzívnemu dažďu zmenilo v skutočné jazero. Okrem Quintanilla si s mokrým terénom najlepšie poradili Španiel Pedrero Garcia (Yamaha) a slovenský reprezentant Štefan Svitko (KTM), ktorých v cieli „rýchlostky" delila jediná sekunda. V celkovom poradí je však lepší jazdec Slovnaft Teamu, ktorého pondelňajší skvelý výkon posunul na celkové piate miesto (-26:30 min)! „S výsledkom som spokojný. Celý deň som išiel prvý, potom ma predbehol Garcia a kúsok pred cieľovou dunou nás dostihol Quintanilla. Asi vedel, že posledných desať kilometrov sa nešlo podľa roadbooku a navigácie. Išiel veľmi rýchlo," povedal v cieli pre Rozhlas a televíziu Slovenska Svitko.

Reprezentanta Slovnaft Teamu Štefana Svitka delilo od víťazstva v etape zanedbateľných dvanásť sekúnd. V celkovom poradí je už na výbornom 5. mieste;Foto: Štefan Svitko Fanclub (Facebook)

Druhý slovenský reprezentant v kategórii motocyklov Ivan Jakeš prišiel do cieľa síce na 29. priečke s bezmála štyridsaťminútovou stratou (-38:44 min) na Quintanillu, ale vďaka zaváhaniu či problémom viacerých popredných pretekárov sa posunul už na 10. pozíciu (-01:47:47). Jazdcovi Jakeš Dakar Teamu podľa informácií na jeho oficiálnej fanúšikovskej stránke na Facebooku prestal ísť pri prechode soľného jazera motocykel a nabral stratu asi 30 minút. Zastal napokon pri ňom český jazdec David Pabiška, ktorý mu pomohol motocykel spojazdniť a Ivan mohol pokračovať.

„Z pohľadu techniky to bola najťažšia etapa. Za to soľné jazero by som zabíjal, pretože tam odišlo množstvo motocyklov. Po tankovaní mali všetci problémy s naštartovaním. Pri jednom brzdení do veľkého blata mi motorka zhasla, nemohol som sa odtiaľ dostať. Napokon sa mi to podarilo, ale nevedel som ju roztlačiť. Našťastie prišiel David Pabiška a rozbehli sme to. Stratil som veľa času. Jeden rok to ide, druhý rok to nejde. Dúfam, že v priebehu posledných šiestich etáp sa mi to podarí trochu skorigovať, aby to vyzeralo lepšie než teraz," dodal Jakeš.

Aj druhý slovenský motocyklista Ivan Jakeš je už v prvej desiatke;Foto: Ivan Jakeš Fanclub (Facebook)

Extrémne náročná ôsma etapa bola fatálnou hneď pre niekoľko favoritov. Dakar 2015 už nedokončia Talian Alessandro Botturi, Francúz Michael Metge (obaja Yamaha), Chiľan Daniel Gouet (Honda) či Španiel Jordi Viladoms (KTM), ktorí boli pred začiatkom etapy v TOP 20. Dvanásty január bol nočnou morou aj pre doterajšieho vedúceho jazdca Joana Barredu Borta (Honda) zo Španielska, ktorý dokončil etapu až osemdesiaty s takmer štyri a polhodinovou stratou a celkovo sa prepadol na 24. priečku (-04:11:38). Smola sa lepila aj na doposiaľ šiesteho Portugalca Heldera Rodriguesa. Ďalší člen továrenského tímu Honda sa tiež ocitol hlboko v poli porazených (došiel na 73. pozícii) a zostúpil po klasifikačnom rebríčku na 18. miesto. To všetko hralo do kariet skúsenému španielskemu jazdcovi Marcovi Comovi (KTM) - nepokúšal osud, cieľom prešiel ako deviaty a je na vedúcej pozícii.

Množstvo jazdcov bolo v „erzete" totálne podchladených. Pretekári totiž absolvovali tzv. maratónsku etapu, čo znamenalo, že nocľah mali bez asistencií a ráno sa na štart museli postaviť v tom oblečení, ktoré mali. Na daždivé a chladné počasie mnohí neboli vôbec pripravení, a ak aj, igelitové nepremokavé plášte ich veľmi neochránili.

Fantastická Laia Sanz: piata priečka v etape, deviata celkovo!;Foto: Laia Sanz Fanclub (Facebook)

Zdá sa, že v TOP 10 sa definitívne usadil Austrálčan Toby Price s KTM, ktorý skončil štvrtý a na rovnakej pozícii je aj v celkovej klasifikácii. Fantastický výkon podala 28-ročná Katalánka Laia Sanz s motocyklom Honda. Trinásťnásobná majsterka sveta v triale a trojnásobná majsterka sveta v endure (nehovoriac o jej štyroch prvenstvách v Rallye Dakar) zajazdila piaty najrýchlejší čas v etape (pričom za Quintanillom zaostala iba o 96 sekúnd!) a v celkovom poradí postúpila zo štrnásteho na deviate miesto! Ak by si toto umiestnenie udržala, stala by sa na Dakare najúspešnejšou ženou za riadidlami motocykla v histórii.

Keď už spomíname ženy za riadidlami na tomto podujatí, pripomeňme, že nástrahám 37. ročníka odoláva aj ďalšia Španielka: Rosa Romero Font, manželka „Naniho" Romu. Ide svoj už štvrtý Dakar (po rokoch 2006, 2012 a 2014) a zatiaľ sa so strojom KTM drží na 63. mieste (-17:29:06).

Druhé miesto patrí v dámskej kategórii jednej stopy ďalšej Španielke: Rosa Romero Font drží priebežnú 63. pozíciu;www.dakarmagazine.nl

V celkovom poradí teda vedie Marc Coma pred Portugalcom Paulom Gonçalvesom (Honda); jeho doterajšie tretie miesto zaujal práve Pablo Quintanilla s KTM.

ŠTVORKOLKY: Iba devätnásťročný Argentínčan Jeremias Gonzales Ferioli je bezpochyby sľubnou budúcnosťou v triede štvorkoliek. Mladý pretekár tentoraz nestrácal čas a ukoristil prvé etapové víťazstvo. O to cennejšie, že ôsma „erzeta" bola jednou z tých najnáročnejších. Druhý za ním došiel Chiľan Ignacio Casale, ktorý využil mierneho zaváhania Rafala Sonika (poľský jazdec sa v cieli objavil až na ôsmej pozícii s viac ako polhodinovou stratou) a dostal sa v priebežných výsledkoch pred neho s náskokom necelých sedem minút (-06:49 min). Tretiu priečku, ktorá mu patrila aj v tejto etape, si stále drží Uruguajec Sergio Lafuente (-49:11 min). Všetci traja jazdci sedlajú stroje značky Yamaha Raptor 700.

Sympatická Paula Gálvez (CAN-AM) je vôbec prvou Chiľankou za riadidlami quadu na Rallye Dakar;Foto: Paula Gálvez Fanclub (Facebook)

Aj kategória štvorkoliek má svoje dámske zastúpenie. Talianka (niektoré pramene uvádzajú Francúzka) Camelia Liparoti (Yamaha) sa po siedmej etape držala na 16. mieste (-13:12:51); Paula Gálvez (CAN-AM), vôbec prvá Chiľanka za riadidlami quadu na dakarskom podujatí (mimochodom učiteľka telesnej výchovy), je dvadsiata tretia (-33:08:18).

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 8. ETAPE:
MOTOCYKLE:
3. Štefan Svitko (SK/KTM)

16. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
26. David Pabiška (CZ/KTM)
27. Milan Engel (CZ/KTM)
29. Ivan Jakeš (SK/KTM)
40. Jan Veselý (CZ/KTM)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 8. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
10. Ivan Jakeš (SK/KTM)

21. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
23. David Pabiška (CZ/KTM)
31. Milan Engel (CZ/KTM)
46. Jan Veselý (CZ/KTM)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri