Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 8. etapa Uyuni – Iquique, 11. január (automobily + kamióny)

Monday, 12. 01. 2015 - 19:02, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 8. etapa Uyuni – Iquique, 11. január (automobily + kamióny)

V nedeľňajšej etape sa pretekári v kategórii automobilov vracali z bolívijskej Uyuni späť do chilského Iquique. Návrat najlepšie zvládol Yazeed Alrajhi zo Saudskej Arábie, ktorý si vychutnal svoje prvé etapové víťazstvo v najťažšej súťaži sveta a nechal za sebou všetkých pretekárov. Kamióny sa vracali do Iquique z maratónskeho bivaku, v „erzete" opätovne kraľoval Rus Nikolajev.

Posádky osobných automobilov zamierili z bolívijskej Uyuni späť do chilského Iquique;www.dakar.com

AUTOMOBILY: Meno Alrajhi nie je medzi fanúšikmi motoristického športu neznáme. Tento pretekár v minulom roku zvíťazil v egyptskej Rallye faraónov a porazil súčasného lídra dakarského podujatia Nassera Al-Attiyaha (Mini), ktorý v etape skončil tretí. K svojmu premiérovému dakarskému štartu pristúpil s pokorou a od začiatku súťaže podáva stabilné výkony. V celkovom poradí je tretí, na vedúceho Katarčana stráca iba necelých devätnásť minút (-18:40 min) a stále môže celé preteky vyhrať.

Francúz Guerlain Chicherit, niekdajší profesionálny lyžiar a mnohonásobný účastník dakarskej rallye, súťaží v tomto roku s buginou;www.dakar.com

Juhoafričan Giniel De Villiers (Toyota) na konci 784 km dlhej rýchlostnej skúšky stratil cenné minúty a obsadil štvrtú priečku, celkovo však zostáva druhý za Al-Attiyahom s mankom 08:27 min. Argentínčan Orlando Terranova (Mini) už s celkovým poradím na prvých miestach zamiešať nemôže (v priebežnej klasifikácii je až na 23. mieste), a tak si Dakar 2015 užíva - túto „erzetu" dokončil na druhej pozícii.

Japonskej značke Toyota sa na Dakare 2015 mimoriadne darí: v prvej desiatke figurujú štyri jej automobily;www.dakar.com

Skúsený Poliak Krzysztof Holowczyc je už na svojom desiatom Dakare. Vo svojom vozidle Mini opäť predviedol slušný výkon, „rýchlostku" prešiel ako piaty a upevnil si celkovú štvrtú pozíciu. Jeho doterajší najlepší výkon na Rallye Dakar bolo 6. miesto v rokoch 2006 a 2011, takže tento 52-ročný jazdec má šancu získať v tomto roku najlepšie umiestnenie.

Krajinu vychádzajúceho slnka reprezentuje aj toto kompaktné a obratné Hino. Japonec Teruhito Sugawara je s ním zatiaľ sedemnásty;Foto: Team Hino Sugawara (Facebook)

KAMIÓNY: Rus Eduard Nikolajev (Kamaz) sa opäť vrátil na pomyslené stupne víťazov a po tomto - v jeho prípade už piatom - etapovom víťazstve poskočil späť zo štvrtej na tretiu priečku. V cieli sa ako druhý kamión objavilo Iveco Holanďana Gerarda De Rooya, tretí skončil ďalší zástupca stajne Kamaz - Andrej Karginov. Nikolajev znovu vytvoril tlak na vedúcu dvojicu jeho krajanov Airata Mardejeva a Andreja Karginova, na ktorých stráca dvanásť, respektíve šesť minút. Štvrtý v etape aj v celkovom poradí je Čech Aleš Loprais s truckom MAN (-59:19 min). Ohroziť vedúcu trojicu Rusov bude z jeho pohľadu však ťažké, pretože iba na Nikolajeva stráca takmer 45 minút.

Na kopřivnickú značku Tatra v 37. ročníku stavil aj poľský jazdec Jan Szustkowski;www.bonverdakarproject.com

Najlepším kopřivnickým kamiónom v cieli bol Kolomého (Tatra Phoenix) na šiestej priečke, desiatku najlepších uzatvoril Kazach Artur Ardavičus (Tatra 163 Jamal). Len dve priečky za ním došiel do cieľa jeho kolega zo stajne Bonver Dakar Project Jan Szustkowski z Poľska, tretí kamión tohto tímu (v ktorom je aj Slovák Jaroslav Miškolci) odmávli - s viac než tri a polhodinovou stratou - na 28. mieste. Slovensko-česká zostava Róbert Kasák a Jaroslav Kolář (Tatra T815 4×4) bola dvadsiata štvrtá.

Róbert Kasák a Jaroslav Kolář sa s tatrovkou statočne držia na konci tretej desiatky;www.rallyoz.com

V priebežnej klasifikácii je Martin Kolomý (s bratmi René a Davidom Kiliánovcami) ôsmy, Tomáš Vrátný, Milan Holáň a Jaroslav Miškolci klesli o dve pozície a sú trinásti (-06:46:58). Kasák s Kolářom strácajú už pomaly dvadsať hodín (-19:38:01) a figurujú na 29. mieste.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 8. ETAPE:
KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
6. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
10. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
12. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
24. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)
28. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 8. ETAPE:
KAMIÓNY:

4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
8. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
13. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
20. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
25. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
29. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri