Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 7. etapa Iquique – Uyuni, 10. január (automobily + kamióny)

Sunday, 11. 01. 2015 - 12:30, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 7. etapa Iquique – Uyuni, 10. január (automobily + kamióny)

Dakarská rallye sa dostala do svojej polovice. Sobotňajšiu etapu (10. januára) absolvovali iba vodiči automobilov a kamiónov, na ktorých čakala náročná „erzeta" vo vysokej nadmorskej výške. V triede automobilov si s ňou najlepšie poradil Argentínčan Terranova, ktorý si došiel už pre tretie etapové prvenstvo v súťaži, vedúcich pretekárov však už ohroziť nemôže. Naopak Juhoafričan De Villiers stiahol náskok celkového lídra Al-Attiyaha z Kataru, a zvýšil tak tlak na jeho vedúce postavenie. Darček k svojim narodeninám si prvým etapovým víťazstvom nadelil v kategórii kamiónov český jazdec Aleš Loprais.

O krásne ženy nie je núdza ani v Bolívii;www.dakar.com

AUTOMOBILY: Orlando Terranova už síce nefiguruje v hre o celkové víťazstvo, avšak siedmu etapu zvládol najlepšie a rýchlostnú skúšku o dĺžke 321 km zvládol v najrýchlejšom čase. Do bolívijskej Uyuni si došiel už pre svoj tretí etapový triumf a vo svojom Mini preukázal svoje umenie. S mankom 140 sekúnd za ním skončil Yazeed Alrajhi zo Saudskej Arábie (Toyota), ktorý si tým upevnil celkové tretie miesto v súťaži s náskokom viac než 54 minút na celkovo štvrtého Krzysztofa Holowczyca (Mini). Naopak Poliak si svoju štvrtú priečku bude musieť ešte úzkostlivo strážiť, pretože na neho z piatej pozície útočí s mankom zanedbateľných troch minút holandský jazdec Bernhard Ten Brinke (Toyota), ktorý „erzetu" dokončil ako tretí.

Francúzsko–belgická posádka Patrick Sireyjol/François-Xavier Beguin preteká s buginou Chevrolet LCR30. Zatiaľ im patrí priebežné 15. miesto;www.dakar.com

Spokojný so svojim výkonom v etape môže byť aj Juhoafričan Giniel De Villiers s ďalšou Toyotou, ktorému sa podarilo stiahnuť náskok na vedúceho Nassera Al-Attiyaha (Mini) asi o tri minúty. Katarčan v cieli priznal, že kvôli chorobe z nadmorských výšok musel v priebehu špeciálky niekoľkokrát zastaviť a cieľom prešiel ako siedmy.

Veľké prekvapenie tohtoročnej Rallye Dakar: Yazeedovi Alrajhimu zo Saudskej Arábie (Toyota) patrí v polovici pretekov 3. priečka;www.dakar.com

V polovici pretekov dominujú vo výsledkovej listine jednoznačne značky Mini (1. Al-Attiyah, 4. Holowczyc, 6. Van Loon) a Toyota (2. De Villiers, 3. Alrajhi, 5. Ten Brinke, 7. Lavieille). Do TOP 10 sa za nich prebojovali ôsmy Francúz Stéphane Peterhansel s Peugeotom, deviaty Portugalec Carlos Sousa s Mitsubishi a tiež ďalší Francúz Ronan Chabot s buginou zn. SMG, ktorý nielen uzatvára desiatku najrýchlejších automobilov, ale aj vedie triedu s jednou poháňanou nápravou.

Reprezentant Spojených štátov amerických Robby Gordon a jeho buggy Gordini;www.dakar.com

Mnohým favoritom sa však v tomto ročníku príliš nedarí. Jeden z ašpirantov na popredné priečky Robby Grodon z USA (za volantom buggy Gordini) je s takmer šesťhodinovou stratou (-05:48:31) na 23. mieste, nasledovaný spomínaným Orlandom Terranova. Hlboko v poli porazených skončili aj Poliak Marek Dabrowski s vozom Toyota (29.), obhajca vlaňajšieho prvenstva Joan „Nani" Roma zo Španielska s Mini (36.) a v neposlednom rade Francúz Cyril Despres so „špeciálom" Peugeot (42.).

Mini verzus Mini, alebo ak chcete Chiľan Boris Garafulic (štartové číslo 319) stíha Rusa Vladimira Vasiljeva;www.dakar.com

Z tých, ktorí boli nútení preteky už opustiť, uveďme bývalého poľského skokana na lyžiach Adama Malysza (buggy SMG), legendárneho „El Matadora" Carlosa Sainza (Peugeot) či „rallye princeznú" Annie Seel zo Švédska (Desert Warrior).

Český pretekár Aleš Loprais (MAN) si k 35. narodeninám doprial netradičný darček: etapové víťazstvo v najťažších automobilových a motocyklových pretekoch sveta;Foto: Aleš Loprais Fanclub (Facebook)

KAMIÓNY: Najlepší výkon v súťaži predviedol Aleš Loprais (MAN), ktorý premiérovým víťazstvom v „erzete" oslávil svoje 35. narodeniny. Do cieľa došiel s viac než päťminútovým náskokom pred druhým Holanďanom Gerardom De Rooyom (Iveco) a v celkovom poradí je piaty (-01:11:20). Tretím kamiónom v cieli bol Kamaz Rusa Andreja Karginova, ktorý je v priebežných výsledkoch druhý. Naopak smolnú etapu zažil vedúci muž tejto kategórie Eduard Nikolajev, ktorý svoj modrý Kamaz do cieľa doviedol až na 20. pozícii s viac ako hodinovou stratou. V celkovej klasifikácii tak klesol za stajňových druhov Airata Mardejeva, Andreja Karginova a Dmitryja Sotnikova na štvrté miesto.

Na pneumatiky doposiaľ vedúceho ruského kamióna Kamaz sa tentoraz lepila smola: Eduard Nikolajev s ním klesol na štvrtú pozíciu;www.dakar.com

Za štyrmi Kamazmi a truckom MAN Aleša Lopraisa sa drží Bielorus Siarhei Viazovich (MAZ), prenasledovaný Holanďanom Hansom Staceym na Ivecu. Do prvej desiatky sa predrali aj ďalší Holanďan Marcel Van Vliet (MAN), Čech Martin Kolomý s tatrovkou a Van Vlietov krajan Wulfert Van Ginkel so „špeciálom" Ginaf.

Víťazstvo je naše, ukazuje z kabíny Tatry českého Bonver Dakar Project Teamu slovenský zástupca v triede kamiónov Jaroslav Miškolci;www.bonverdakarproject.com

Slovenský reprezentant Jaroslav Miškolci (idúci v zostave českej posádky vo farbách Bonver Dakar Project Teamu) skončil v etape na 21. mieste a celkovo je jedenásty (-03:47:39); ďalší Slovák Róbert Kasák z austrálskej stajne RallyOZ obsadil tridsiatu priečku a priebežne je dvadsiaty deviaty (-16:56:58).

Španiel Pep Vila Roca s talianskym truckom Iveco mieri za 11. miestom v etape. Celkovo je trinásty;www.dakar.com

Ku dňu voľna vypadlo zo súťaže už 138 strojov - 44 motocyklov, 21 štvorkoliek, 61 automobilov a 12 kamiónov.


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 7. ETAPE:
KAMIÓNY:
1. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
9. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
21. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
25. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
30. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 7. ETAPE:
KAMIÓNY:

5. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
9. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
11. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
22. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
29. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri