Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 6. etapa Antofagasta – Iquique, 9. január

Saturday, 10. 01. 2015 - 20:20, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 6. etapa Antofagasta – Iquique, 9. január

Do cieľa šiestej „erzety" v Iquique došiel so svojim motocyklom najrýchlejšie Portugalec Helder Rodrigues, ktorý mohol sláviť svoje prvé etapové víťazstvo v pretekoch. V kategórii automobilov si už pre tretie etapové prvenstvo došiel opäť Al-Attiyah s tesným náskokom pred De Villiersom, ktorý ešte môže jazdca z Kataru v celkovom vedení ohroziť. Medzi štvorkolkami najrýchlejšie prešiel rýchlostnú skúšku Chiľan Casale, v triede kamiónov na prvých troch priečkach figurovali Rusi na Kamazoch.

Španielsky motocyklista Txomin Arana Cobeaga (Yamaha YZF 450) v mračnách zvíreného prachu;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Od začiatku tohto ročníka súťaže Helder Rodrigues (Honda) nenaplnil svoje očakávania a v priebežnom poradí bol až na 10. mieste. Na stupňoch víťazov stál v rokoch 2011 a 2012 a tento ambiciózny Portugalec v 37. ročníku určite myslel na lepšie umiestnenie. Do šiestej etapy preto vstúpil s odhodlaním zajazdiť lepší výsledok - a to sa mu podarilo. S najrýchlejším časom v 318 km dlhej rýchlostnej skúške si došiel pre víťazstvo a posunul sa v celkovom poradí na solídne 6. miesto. V pätách mu po celú dobu „rýchlostky" bol nováčik Dakaru Toby Price z Austrálie (KTM), ktorý od úvodnej etapy preukazuje rýchlostný i navigačný talent. Do cieľa prišiel druhý s iba malou stratou (-01:10 min) a priebežne je piaty.

So štartovým číslom 26 súťaží jedno z prekvapení tohto ročníka – Austrálčan Toby Price. So svojim strojom KTM je priebežne piaty;www.dakar.com

V celkovom poradí tretí Portugalec Paulo Gonçalves (Honda) sa po troch etapách opätovne prebojoval na stupne víťazov, keď došiel do Iquique tretí s mankom zanedbateľných 1:42 min na víťaza Rodriguesa. Upevnil svoju tretiu pozíciu a bude trpezlivo čakať v zálohe na prípadné pochybenie vedúceho dua súťaže, Španielov Joana Barredu Borta (Honda) a Marca Comu (KTM), ktorí v tejto špeciálke obsadili šiestu a siedmu priečku. Barreda svojim takmer dvojminútovým náskokom v „erzete" upevnil svoje vedenie a pred Comom mierne zvýšil náskok, zatiaľ má k dobru dvanásť minút a dvadsaťsedem sekúnd.

Portugalec Helder Rodrigues, reprezentujúci farby japonskej továrne Honda, sa zatiaľ drží na 6. mieste;www.dakar.com

Naopak ich ďalšiemu krajanovi Jordimu Viladomsovi (KTM) sa nádeje na solídne umiestnenie rozplynuli. Cieľom prešiel až na 52. pozícii a celkovo klesol z 5. na 17. miesto. Zato chilský rodák Pablo Quintanilla (tiež KTM) pokračuje vo výborných výkonoch. Tentoraz dokončil etapu ako štvrtý a na rovnakom mieste je aj v priebežnom poradí.

Ďalšie prekvapenie Dakaru 2015: Rakúšan Matthias Walkner. Po 3. etape bol tretí, po zaváhaní v tejto „erzete“ klesol na 38. priečku;www.dakar.com

Slovenský motocyklista Štefan Svitko obsadil v tejto „erzete" výborné piate miesto. Člen Slovnaft Teamu mal v cieli o bezmála sedem minút (-06:42 min) horší čas ako víťazný Rodrigues. Druhý slovenský reprezentant Ivan Jakeš dosiahol na tohtoročnom Dakare svoj najlepší výsledok, so štrnásťminútovou stratou obsadil deviatu priečku. V celkovom poradí sa Svitko posunul o ďalšiu pozíciu dopredu, priebežne je už ôsmy (-41:27 min); 41-ročný jazdec Jakeš Dakar Teamu poskočil o šesť miest dopredu a zatiaľ je klasifikovaný ako dvanásty (-01:19:57).

Poliak Rafal Sonik so strojom Yamaha, priebežný líder triedy štvorkoliek;www.dakar.com

ŠTVORKOLKY: Chiľan Ignacio Casale sa medzi mestami Antofagasta a Iquique pokúsil ohroziť pevné postavenie Poliaka Rafala Sonika, vedúceho jazdca tejto kategórie, a druhým etapovým víťazstvom na neho získal viac než osem minút (-08:15 min). Celkovo na Sonika však stráca viac než šestnásť minút a zdá sa, že suverénneho Poliaka nemôže nikto ohroziť. Na tretej pozícii zostáva Uruguajčan Sergio Lafuente.

Najrýchlejší automobil prvej polovice 37. ročníka Rallye Dakar: Mini katarsko-francúzskeho dua Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel;www.dakar.com

AUTOMOBILY: Nasser Al-Attiyah ako by si povedal, že bude kraľovať v dakarskej etape raz za dva dni. Bol najlepší v druhej, vo štvrtej a teraz aj v šiestej etape; a svojim obdivuhodným výkonom si upevnil celkové prvenstvo v súťaži. Nemal však ľahkú pozíciu, pretože zanedbateľných 37 sekúnd za ním došiel do Iquique aj celkovo druhý Juhoafričan Giniel De Villiers (Toyota), ktorý ako jediný vyvíja tlak na suverénneho Katarčana.

„Monsieur off-road“ Stéphane Peterhansel (Peugeot 2008 DKR) po tejto etape uzatvára prvú desiatku automobilovej kategórie;www.dakar.com

Do boja o konečné víťazstvo sa síce Španiel Joan „Nani" Roma (Mini) nepripojí, ale stále je jedným z najrýchlejších pretekárov. Piatkovú etapu dokončil ako tretí a statočne sa vyrovnáva s výraznou stratou (-09:25:30), ktorú kvôli technickým problémom získal hneď v úvode súťaže. Celkovo sa posunul na 40. priečku. Hneď za ním odmávli buginu Gordini Američana Robbyho Gordona. Víťaz prvej a tretej „erzety" Argentínčan Orlando Terranova (Mini), zajazdil piaty najrýchlejší čas; v celkovej klasifikácii je však ďaleko za vedúcou trojicou - až na 29. mieste.

Toyota Hilux Holanďana Bernharda Ten Brinkeho sa stále drží medzi najlepšími: momentálne je piata;www.dakar.com

Oproti predchádzajúcim etapám bol v šiestej etape Yazeed Alrajhi zo Saudskej Arábie o niečo pomalší, jeho Toyota sa v cieli objavila až na siedmej pozícii. Celkové tretie miesto si však udržal a získal ďalší, viac než trojminútový, náskok pred štvrtým Poliakom Krzysztofom Holowczycom (Mini), ktorý došiel tentoraz ôsmy.

Ford Ranger argentínskej posádky Villagra/Memi je vo výsledkovej listine na 42. mieste;www.dakar.com

KAMIÓNY: Štyri etapy zo šiestich dokázal od štartu v Buenos Aires vyhrať Eduard Nikolajev s truckom Kamaz. Po šiestej „erzete" na ceste do Iquique sa ruský pretekár ešte pohodlnejšie usadil na priebežnej prvej priečke. Má už viac ako trinásť minút k dobru (-13:38 min) na krajana Airata Mardejeva s ďalším Kamazom. Tretí v etape - ale aj v celkovom poradí - je ich tímový kolega Andrej Karginov (-38:16 min).

Kamaz ruskej posádky Andrej Karginov/Andrej Mokejev/Igor Leonov si stráži pomyslenú bronzovú pozíciu;www.dakar.com

Najhorší deň na Rallye Dakar 2015 zažil český jazdec Aleš Loprais. Túto etapu dokončil až na 18. mieste a v celkovom poradí klesol z tretej na šiestu pozíciu. Na 277. kilometri dlhej rýchlostnej skúšky stratil s vozidlom MAN na vedúceho Nikolajeva viac ako hodinu (-01:05:44).

Tatra T163 Jamal Kazacha Artura Ardavičusa je – s bezmála štvorhodinovou stratou na vedúcu posádku – štrnásta;www.bonverdakarproject.com

Loprais je však s odstupom hodiny a 33 minút aj naďalej najlepší z českých jazdcov. A to aj napriek tomu, že ho tentoraz predstihol (v cieli siedmy) Martin Kolomý a aj (trinásty) Tomáš Vrátný s tatrovkami. Kolomý, ktorý svoj kamión vo štvrtok prevrátil a nabral veľkú stratu, si tentoraz v celkovej klasifikácii o jedno miesto polepšil a je deviaty (-02:25:21). Vrátný, v ktorého zostave je aj Slovák Jaroslav Miškolci, je v celkovom poradí na 11. mieste (-02:57:35).

Škrtnite si štartové číslo 525: LIAZ stajne KM Racing je po piatkovej etape definitívne vonku z hry;www.kmracing.cz

Druhý slovenský zástupca v triede nákladných automobilov Róbert Kasák (jazdiaci s kopřivnickým kamiónom pre austrálsky tím RallyOZ) obsadil v etape 25. priečku a celkovo je tridsiaty druhý (-13:13:06). Liazka KM Racing Teamu Čecha Martina Macíka v súťaži napokon nepokračuje, vyradili ju technické problémy.

Takto dopadol Holanďan Gert Huzink s truckom Tatra Phoenix. V súťaži však pokračuje;www.riwalddakar.com

Motocyklistov a jazdcov štvorkoliek čaká v sobotu 10. januára voľný deň. Automobily a kamióny si to namieria do Bolívie, cieľ je v meste Uyuni.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 6. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
9. Ivan Jakeš (SK/KTM)
29. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
30. Milan Engel (CZ/KTM)
39. David Pabiška (CZ/KTM)
65. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
9. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
13. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
16. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
18. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
25. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 6. ETAPE:
MOTOCYKLE:
8. Štefan Svitko (SK/KTM)
12. Ivan Jakeš (SK/KTM)

31. David Pabiška (CZ/KTM)
35. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
40. Milan Engel (CZ/KTM)
62. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
6. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
9. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
11. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
14. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
21. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
32. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri