Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 5. etapa Copiapo – Antofagasta, 8. január

Friday, 09. 01. 2015 - 18:40, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 5. etapa Copiapo – Antofagasta, 8. január

Chilská etapa, ktorá viedla z Copiapa do Antofagasty, priniesla šťastie v podobe premiérového etapového prvenstva hneď dvom súťažiacim. V triede motocyklov kraľoval Španiel Coma, keď získal viac ako dvojminútový náskok pred svojim krajanom Barredom. Ten však panike neprepadá a druhým miestom v „erzete" si aj naďalej drží celkové prvenstvo v pretekoch. Deň slávy si vychutnal so svojím vozidlom Rus Vasiljev, celkovým poradím v kategórii automobilov však nezamiešal. Štvorkolkám dominoval Poliak Sonik, medzi kamiónmi už tretíkrát zvíťazil Rus Nikolajev. Slovák Svitko zaznamenal vynikajúci štvrtý najrýchlejší čas a posunul sa už do prvej desiatky.

Aj piata etapa prichystala pre pretekárov veľké množstvo najrôznejších nástrah;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Joan Barreda Bort na Honde vstúpil do piatej etapy dakarských pretekov sledovaný Marcom Comom (KTM). Avšak na čele etapy bol asi iba tridsať kilometrov, potom sa rozhodol strategicky prenechať prvenstvo, raziť cestu a udávať tempo súťaže svojmu krajanovi. Taktika sa vyplatila, pretože aj keď Coma s náskokom 2:16 min. zvíťazil, Barreda si v celkovom poradí drží náskok viac než desiatich minút (-10:33 min). Coma si napriek tomu svoj premiérový triumf v „erzete" vychutnal a určite sa pokúsi v ďalšej dlhej etape svoju stratu na víťaza znížiť.

Francúz Michael Metge súťaží s motocyklom Yamaha. Zatiaľ mu patrí priebežná 19. pozícia;www.dakar.com

Chiľan Pablo Quintanilla (KTM) si svoj tretí štart na Dakare užíva. Po úspešnej tretej priečke zo štvrtej etapy, aj v tej nasledujúcej prišiel do cieľa ako tretí a zaistil si tak celkové štvrté miesto. Priebežne tretí aj naďalej zostáva Portugalec Paulo Gonçalves s továrenskou Hondou (-22:50 min). S výkonom a štvrtou pozíciou bol určite spokojný aj slovenský reprezentant Štefan Svitko, zatiaľ čo továrenskí jazdci KTM Španiel Jordi Viladoms a Portugalec Ruben Faria tentoraz stratili množstvo času a došli až na 11., respektíve 15. priečke (celkovo sú na 5. a 6. mieste).

Chiľan Pablo Quintanilla (KTM), štvrtý muž celkového poradia, stráca na lídra motocyklovej kategórie viac ako pol hodinu;www.dakar.com

Nedarilo sa ani obhajkyni prvenstva medzi motocyklistkami. Španielka Laia Sanz Pla-Giribert sa so svojou Hondou CRF 450 Rally v Antofagaste objavila až na devätnástom mieste (s bezmála polhodinovou stratou) a v priebežnom poradí klesla z dvanástej na sedemnástu pozíciu (-01:12:32).

Slovenský reprezentant Štefan Svitko sa v priebehu tejto „erzety“ jeden čas držal na vedúcej pozícii;Foto: Štefan Svitko Fanclub (Facebook)

Tridsaťdvaročný rodák z Oravy Štefan Svitko to mal počas dňa rozbehnuté ešte k lepšiemu umiestneniu. Na kontrolných bodoch 5, 6 a 7 bol dokonca vo vedení; v cieli napokon za Comom zaostal o takmer štyri minúty (-03:54 min). Aj naďalej teda platí, že jeho maximom sú dve tretie miesta z roka 2012 (9. a 14. etapa). Žaškovčan Svitko sa vďaka svojmu štvrtkovému výkonu predral v celkovom hodnotení už do prvej desiatky, konkrétne na deviatu pozíciu s mankom takmer trištvrte hodiny (-42:05 min) na Barredu Borta.

Obhajca minuloročného prvenstva medzi štvorkolkami Ignacio Casale (Yamaha Raptor 700) si zatiaľ stráži druhé miesto;www.dakar.com

Druhý slovenský motocyklista na Dakare 2015 Ivan Jakeš obsadil 14. miesto s odstupom takmer 17 minút (-16:55 min) na Comu. Aj on sa počas meraného úseku (458 km) dvakrát dostal do nadmorskej výšky 3000 metrov nad morom. Na rýchlej trati, ktorej posledná tretina sa išla dolu kopcom, však nechýbali aj ďalšie nástrahy - napríklad tzv. „fesh-fesh" zóny, teda úseky s veľmi jemným pieskom. Jazdec Jakeš Dakar Teamu už druhý deň po sebe poskočil o jednu priečku vyššie a momentálne je osemnásty (-01:13:18). „Dnes som išiel ,piánkoʻ, na istotu. Veľmi sa prášilo, som rád, že je to za mnou. Už aby bola sobota a voľný deň," uviedol už osemnásobný účastník dakarského dobrodružstva pre svoju oficiálnu fanúšikovskú stránku na Facebooku.

Francúz Stéphane Peterhansel (Peugeot 2008 DKR) postúpil po tejto etape do TOP 10;www.dakar.com

V Rallye Dakar 2015 pokračujú z českých motocyklistov (z pôvodných piatich) už iba štyria - Zdeněk Gottvald zostal v priebehu štvrtej špeciálky kvôli technickým problémom cez noc v púšti. Aj napriek tomu do poslednej chvíle bojoval o to, aby mohol v pretekoch pokračovať. Jeho poruchová Husqvarna však bola v podstate od začiatku súťaže proti. „V štvrtej etape sme vstávali už o tretej ráno a čakal nás dlhý spojovací úsek cez Andy. Na štarte špeciálky, ktorá merala 300 kilometrov a už bola na území Chile, mi začala prekĺzavať spojka. Vedel som, že po rýchlych úsekoch bude etapa končiť pieskovými dunami. Do nich som sa dostal až za tmy a spojka fungovala tak mizerne, že som motocykel už iba tlačil. Do tretej hodiny ráno som sa stroj pokúšal dostať do cieľa, aby som mohol odštartovať do ďalších bojov. Následne som však už iba vysilením padol do piesku. Ráno ma budil usporiadateľ s vysielačkou s tým, že pre mňa prilieta vrtuľník a na Dakare som skončil."

Mini All4 Racing XDakar Teamu pilotuje Holanďan Erik van Loon. Momentálne uzatvára päticu najlepších;www.dakar.com

ŠTVORKOLKY: Kategória štvorkoliek žiadne výrazné prekvapenie nepriniesla. Poliak Rafal Sonik aj tentoraz nechal svojich súperov za sebou a prešiel cieľom - s náskokom takmer jedenástich minút (-10:51 min) - ako prvý. Môže si vychutnávať svoje pohodlné vedenie v súťaži s viac než dvadsaťštyriminútovým náskokom pred druhým Chiľanom Ignaciom Casalem, ktorý aj v etape skončil druhý. Iba 19-ročný argentínsky jazdec Jeremias Gonzales Ferioli obsadil tretiu priečku, celkovo je - za bronzovým Uruguajcom Sergiom Lafuentom - štvrtý. Päticu najrýchlejších strojov zn. Yamaha uzatvára ďalší Argentínčan Pablo Copetti.

Toyota Hilux Pickup s Juhoafričanom Ginielom De Villiersom v mračnách zvíreného prachu;www.dakar.com

AUTOMOBILY: V cieli 4. etapy v Copiape bol Rus Vladimir Vasiljev s automobilom Mini na jedenástej priečke. Do tejto „erzety" vstúpil úspešne, rýchlostnú skúšku v dĺžke 458 km zvládol v najrýchlejšom čase a v cieli porazil o dvadsať sekúnd Yazeeda Alrajhiho zo Saudskej Arábie (Toyota). Po výbornom štarte v prvej etape, avšak po výrazných technických problémoch v etape druhej, si tentoraz spravil chuť Američan Robby Gordon (Buggy Gordini) a prišiel do cieľa ako tretí. Tento výsledok však príliš nezamiešal s priebežným poradím, na čele aj naďalej zostáva Katarčan Nasser Al-Attiyah (Mini) s viac než desaťminútovým náskokom. „Erzetu" dokončil na 4. mieste. Šiesty skončil Juhoafričan Giniel De Villiers (Toyota), aj on však naďalej zostáva v celkovom poradí druhý.

Takto zakončil tohtoročnú účasť na Dakare „El Matadore“ Carlos Sainz;www.dakar.com

Solídny výsledok zajazdil Francúz Stéphane Peterhansel, ktorý so svojim Peugeotom skončil piaty, zatiaľ čo jeho tímový kolega Carlos Sainz zo Španielska havaroval a etapu nedokončil. „Monsieur off-road" (ako Peterhansela, jedenásťnásobného víťaza Rallye Dakar - z toho šesťkrát na motocykli - prezývajú) sa vďaka tomuto výkonu posunul z dvanástej na deviatu priečku, hoci s viac než hodinovou stratou. Zato jeho krajan Cyril Despres, tiež niekoľkonásobný víťaz tohto podujatia (hoci „iba" medzi motocyklistami), mal opätovne s druhým továrenským Peugeotom technické komplikácie a klesol o ďalších desať miest na päťdesiate (-12:06:50).

Víťaz Rallye Dakar 2007 Hans Stacey z Holandska a jeho Iveco Powerstar;www.dakar.com

Oveľa spokojnejší bol určite Poliak Krzysztof Holowczyc (Mini), ktorý sa v celkovom hodnotení posunul - za saudskoarabsko-nemeckú posádku Alrajhi/Gottschalk - tesne pod stupne víťazov a je štvrtý.

Robustné kamióny Ginaf sú každoročne považované za jedného z ašpirantov na popredné priečky;www.dakar.com

KAMIÓNY: Eduard Nikolajev v priebehu tohtoročného „vydania" dakarskej rallye dosiahol už druhé etapové víťazstvo a udržal si tak aj celkové vedenie. Po tejto etape zostáva rovnaká značka a rovnaké meno aj na druhej priečke, strieborný v „erzete" i celkovo je ďalší Kamaz i ďalší Rus - Airat Mardejev. Na treťom mieste do bivaku v Antofagaste prišiel Bielorus Siarhei Viazovich, pilotujúci kamión MAZ. Problémy sa nevyhli obhajcovi prvenstva Andrejovi Karginovi na ďalšom Kamaze, ktorý tak klesol na priebežnú štvrtú pozíciu. Na pomyslenom bronzovom stupienku ho vystriedal synovec legendárneho československého pretekára Karla Lopraisa Aleš (v etape štvrtý), ktorý v tomto roku vymenil Tatru za „špeciál" zn. MAN.

Bielorus Siarhei Viazovich s truckom MAZ získal v tejto etape 3. miesto, v celkovom poradí je šiesty;www.dakar.com

Ďalším českým kamiónom sa príliš nedarilo. Martin Kolomý z Tatra Buggyra Racing Teamu prevrátil svoju tatrovku - alebo ak chcete „Fatboya", ako ju prezývajú - na bok. „Asi osemdesiat kilometrov sme sa v hroznom prachu držali za jedným z kamiónov zn. Renault. Rozhodli sme sa zariskovať a predbehnúť ho. Následne sa však ozvala veľká rana, Tatra vyletela do vzduchu a po dopade sme ostali ležať na boku," približoval dramatické okamihy Kolomý. Dostal ju síce späť na kolesá a pokračoval v súťaži, avšak zdržanie kvôli nehode (76 minút) ho odsunulo až na devätnáste miesto. Celkovo je desiaty.Martin Kolomý absolvoval s Tatrou na trase s cieľom v Antofagaste haváriu so šťastným koncom;www.buggyra.com

Ani Martin Macík s kamiónom LIAZ neprešiel trasu bez problémov. Hneď na 10. kilometri posádka musela meniť koleso, na 250. kilometri sa potom zadrelo ložisko zadného kolesa a Martin Macík s Miloslavom Janáčkom a Micahlom Mrkvom s osamotenou poháňanou prednou nápravou tak museli vynechať niekoľko prejazdových kontrol. O ich pokračovaní v súťaži rozhodovala neskoro večer jury.

Posádku Martina Macíka zradilo na ich Liazke zadreté ložisko zadného kolesa. Podarí sa im pokračovať v súťaži?;www.kmracing.cz

Slováka Jaroslava Miškolciho, štartujúceho v zostave medzinárodného Bonver Dakar Project Teamu - v zostave sú okrem Čechov a nášho zástupcu aj Poliaci a Kazachovia - so spolujazdcami Tomášom Vrátnym a Milanom Holáňom, odmávli v cieli s mankom necelých štyridsiatich minút (-39:32 min) na peknom 8. mieste. Celkovo už sú jedenásti. Druhý slovenský kamionista Róbert Kasák (z austrálskej zostavy rallyOZ) prešiel pod transparent ARRIVÉE na 31. pozícii s viac ako dva a polhodinovou stratou, a táto priečka mu patrí aj v priebežných výsledkoch.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 5. ETAPE:
MOTOCYKLE:
4. Štefan Svitko (SK/KTM)
14. Ivan Jakeš (SK/KTM)
32. David Pabiška (CZ/KTM)
39. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
47. Milan Engel (CZ/KTM)
77. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
8. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
19. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
25. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
29. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
31. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 5. ETAPE:
MOTOCYKLE:
9. Štefan Svitko (SK/KTM)
18. Ivan Jakeš (SK/KTM)

31. David Pabiška (CZ/KTM)
35. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
44. Milan Engel (CZ/KTM)
64. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
3. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
10. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
11. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
19. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
22. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
31. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri