Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 2. etapa Villa Carlos Paz – San Juan, 5. január

Wednesday, 07. 01. 2015 - 00:55, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 2. etapa Villa Carlos Paz – San Juan, 5. január

Šaniel Barreda Bort zvládol náročnú druhú etapu pretekov skvele a zo štvrtého miesta sa posunul na vedúcu pozíciu. Víťaz prvej „erzety" Brit Sunderland asi 70 km pred cieľom zablúdil, nabral výraznú stratu a prepadol sa v celkovom poradí až do šiestej desiatky. V súboji automobilov po oslnivom výkone kraľoval Al-Attiyah z Kataru s náskokom viac než ôsmych minút pred najbližším súperom. Etapa zamiešala poradím na stupňoch víťazov vo všetkých kategóriách.

V kategórii motocyklov došlo v priebehu tejto etapy na prvých priečkach ku zmene;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Desaťnásobný etapový víťaz Joan Barreda Bort (Honda) by určite rád Dakar 2015 vyhral a vylepšil si tak svoje doterajšie najlepšie siedme miesto. Tento cieľ sa mu po víťazstve etapy, ktorá viedla z Villa Carlos Paz do San Juan, priblížil na dosah. Barredovi k prvenstvu pomohli komplikácie jeho súperov na konci 518 km dlhej rýchlostnej skúšky - jeho krajan Marc Coma (KTM) mal problémy s pneumatikami a musel na posledných šesťdesiatich kilometroch zvoľniť tempo, aby sa dostal do cieľa; Sama Sunderlanda (tiež KTM) zablúdenie asi 70 km pred cieľom stálo takmer dve a pol hodiny.

Portugalec Paulo Goncalves (Honda) upevnil svoje druhé miesto v celkovej klasifikácii a na víťaza stráca necelých päť minút (-04:37 min). Obdivuhodný výkon podal jeho krajan Ruben Faria (KTM), ktorý necelé dva mesiace po operácii kľúčnej kosti zvládol fyzicky náročnú etapu a umiestnil sa na tretej priečke. Zanedbateľné štyri sekundy za ním skončil jeho stajňový kolega Jordi Viladoms zo Španielska, nasledovaný nováčikmi pretekov - Austrálčan Toby Price skončil piaty a Rakúšan Matthias Walkner (obaja KTM) siedmy.

Štefan Svitko už klope na dvere prvej desiatky; Foto: Štefan Svitko Fanclub (Facebook)

Vo vedení sa teda objavili dve Hondy (1. Barreda Bort, 2. Goncalves), tretia je KTM (Faria). Obhajca prvenstva Coma klesol na 6. pozíciu.

Slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko (KTM/Slovnaft Team) obsadil v pondelňajšej „erzete" jedenáste miesto a v celkovej klasifikácii už klope na dvere prvej desiatky. Tridsaťdvaročný rodák z Oravy zaostal na meranom úseku presne o 18 minút za víťazným Bortom, v celkovom poradí naň stráca viac ako dvadsať minút (-22:14 min).

Druhý Slovák v kategórii motocyklistov Ivan Jakeš (KTM/Jakeš Dakar Team) skončil s odstupom vyše polhodiny (-31:05 min) za víťazom. Štvrtý muž Dakaru 2013 je priebežne tiež dvadsiaty (-35:20 min).

Bernhard Ten Brinke z Holandska (Toyota) drží priebežné 3. miesto;Bernhard Ten Brinke z Holandska (Toyota);www.dakar.com

Najdlhší meraný test tohtoročného „vydania" dakarského podujatia jazdcom znepríjemnili teploty, ktoré sa pohybovali okolo 40°C. Predovšetkým motocyklisti tak do cieľa dorazili značne vyčerpaní. Z Čechov veľmi dobre zajazdil nováčik Ondřej Klymčiw, obsadil 36. priečku a z jazdcov našich západných susedov bol najlepší. Iba o jedno miesto za ním dorazil už skúsený David Pabiška. Jeho tímový druh Milan Engel skončil 47., Jan Veselý 69. a bohužiaľ až posledný 143. dokončil náročnú špeciálku Zdeněk Gottvald.

ŠTVORKOLKY: V kategórii štvorkoliek zostávajú mená troch najlepších pretekárov rovnaké, iba s prehodením mien na prvom a treťom mieste. Ako prvý prešiel cieľom Poliak Rafal Sonik, s viac než trojminútovým mankom je na celkovej druhej pozícii Chiľan Ignacio Casale, víťaz prvej etapy, a tretie miesto obhájil Uruguajec Sergio Lafuente (všetci Yamaha).

Jeden z automobilových konkurentov na bugine;www.dakar.com

AUTOMOBILY: Nasser Al-Attiyah bol po včerajšej dvojminútovej penalizácii za prekročenie rýchlosti odhodlaný všetkým dokázať svoje kvality a rýchlostnú skúšku vyhral s náskokom viac než ôsmych minút. Jeho stajňový kolega Orlando Terranova mal približne desať kilometrov pred cieľom nehodu a stratil na víťaza viac než dvadsať minút (-24:01 min). Druhú priečku získal Juhoafričan Giniel De Villiers (Toyota), ktorý sa posunul z tretej pozície po prvej etape na druhú. Tretie miesto v „erzete" (ktoré mu patrí aj v priebežnej klasifikácii) ukoristil trojnásobný účastník tohto maratónu Bernhard Ten Brinke z Holandska (Toyota).

Poliak Krzystof Holowczyc bol na ceste do San Juan štvrtý, rovnako ako v predchádzajúcej etape, a stále si tak uchováva nádej na konečné stupne víťazov. Naopak Španiel Carlos Sainz za volantom svojho Peugeota 2008 za lídrom tejto kategórie zaostáva už o takmer dvadsať minút (patrí mu 6. priečka). Francúz Stéphane Peterhansel (tiež zo stajne Peugeot Total) sa do bivaku dostal s viac než hodinovým odstupom za Al-Attiyahom a v celkovom poradí klesol na 22. pozíciu. Tretí továrenský Peugeot (riadi ho ďalší Francúz Cyril Després) je dvadsiaty štvrtý (-01:13:17).

Tomáš Vrátný, Milan Holáň a Jaroslav Miškolci s truckom Tatra 163 Jamal;www.bonverdakarproject.com

Druhý pretekársky deň bol náročný aj pre Američana Robbyho Gordona (Hummer), ktorého zastavili technické problémy hneď na začiatku rýchlostnej skúšky. Nešťastník z úvodnej „erzety" Joan „Nani" Roma (Mini) figuruje aj naďalej v súťaži (v priebehu jediného dňa poskočil zo 135. na 57. pozíciu), k vrcholu ho však čaká ešte veľmi dlhá cesta.

KAMIÓNY: V súťaži kamiónov si ruský pilot Eduard Nikolajev (Kamaz) napravil po nevydarenom dni prvej etapy chuť a Bielorusa Siarheja Viazovicha (MAZ) porazil o 46 sekúnd. Treba podotknúť, že výkony bieloruských kamiónov sú v tomto ročníku prekvapením. Trojicu najlepších v etape uzavrel druhý Kamaz riadený Airatom Mardejevom. Na štvrtej priečke figurovalo ďalšie prekvapenie tohto ročníka - Renault Holanďana Martina van den Brinka. Táto pozícia pôvodne patrila jeho krajanovi Hansovi Staceymu (Iveco); avšak iba do chvíle, než inkasoval minútovú penalizáciu, ktorá ho odsunula na 6. priečku.

Jedno z prekvapení Dakaru 2015 medzi kamiónmi: Renault Holanďana Martina van den Brinka;www.mammoetrallysport.nl

V celkovom poradí vedie Nikolajev pred Staceym a Mardejevom, Viazovich sa vyhupol z desiateho na štvrté miesto.

Aj napriek polminútovej penalizácii si z českých jazdcov tentoraz najlepšie viedol Martin Kolomý (Tatra), ktorý zajazdil piaty čas; trestné sekundy ho však pripravili o priebežnú tretiu priečku (celkovo je teda piaty). Aleš Loprais (MAN) došiel do cieľa siedmy, v celkovom poradí je o jedno miesto lepší. Ešte o dve pozície lepšie než v predchádzajúcej etape došiel Martin Macík junior (LIAZ), teda trinásty; Slováci Jaroslav Miškolci a Róbert Kasák (obaja Tatra) figurovali - v „erzete" aj v celkovom poradí - na 20., respektíve 36. mieste.

Róbert Kasák a jeho tatrovka;www.rallyoz.com

Mimochodom, na tomto úseku skončilo dvanásť motocyklov, šesť štvorkoliek, tri automobily (medzi nimi aj legendárny skokan na lyžiach Adam Malysz z Poľska) a jeden kamión.


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 2. ETAPE:
MOTOCYKLE:
11. Štefan Svitko (SK/KTM)
20. Ivan Jakeš (SK/KTM)
36. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
37. David Pabiška (CZ/KTM)
47. Milan Engel (CZ/KTM)
69. Jan Veselý (CZ/KTM)
143. Zdeněk Gottvald (CZ/Husqvarna)

KAMIÓNY:
5. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
7. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
13. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
20. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
28. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
36. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)
40. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 2. ETAPE:
MOTOCYKLE:
11. Štefan Svitko (SK/KTM)
20. Ivan Jakeš (SK/KTM)

33. David Pabiška (CZ/KTM)
34. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
49. Milan Engel (CZ/KTM)
70. Jan Veselý (CZ/KTM)
143. Zdeněk Gottvald (CZ/Husqvarna)

KAMIÓNY:
5. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
6. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
13. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
20. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
28. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
36. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)
40. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri