Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 11. etapa Salta – Termas Rio Hondo, 15. január

Friday, 16. 01. 2015 - 17:37, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 11. etapa Salta – Termas Rio Hondo, 15. január

Argentínska etapa, ktorá viedla zo Salty do Termas de Rio Hondo, bola plná prekvapení a zvratov. Medzi motocyklistami bol síce opäť najlepší Španiel Barreda Bort, avšak dostal penalizáciu a prepadol sa vo výsledkoch ku dnu. Katarčan Al-Attiyah opätovne predviedol suverénny výkon a v triede automobilov si mieri pre dakarské prvenstvo. Prvé etapové víťazstvo si v kategórii štvorkoliek pripísal Francúz Declerck, medzi kamiónmi bol najrýchlejší Holanďan Stacey.

Slovensko sa po viac ako šestnástich rokoch vďaka Ivanovi Jakešovi (v strede) dočkalo ďalšieho etapového víťazstva na Rallye Dakar;www.motoride.sk

MOTOCYKLE: Joan Barreda Bort bol v priebehu jedenástej etapy takmer nedostihnuteľný a rýchlostnú skúšku v dĺžke 351 km zvládol opäť v najrýchlejšom čase. Viac-menej jeho radosť netrvala dlho, pretože inkasoval značnú - trištvrte hodinovú - penalizáciu a prepadol sa až na 40. miesto. Pred štartom do špeciálky si totiž na svojej Honde vymenil motor, požičal si ho od obetavého tímového kolegu Chiľana Jeremiasa Israela Esquerra.

Zato Slovensko sa po viac ako šestnástich rokoch dočkalo ďalšieho etapového víťazstva na tomto legendárnom motoristickom podujatí. A síce vďaka 41-ročnému jazdcovi z Brezovej pod Bradlom Ivanovi Jakešovi (KTM), ktorý medzi Saltou a Termas de Rio Hondo kraľoval. Myjavský rodák figuroval po dojazde do cieľa na treťom mieste, no riaditeľstvo pretekov neskôr udelilo okrem Barredu Borta aj šestnásťminútovú penalizáciu druhému jazdcovi Portugalcovi Paulovi Gonçalvesovi (Honda). Jakeš sa tak mohol radovať zo svojho premiérového víťazstva v etape na Rallye Dakar. Je len druhým Slovákom, ktorému sa to podarilo: v roku 1999 sa v 6. etape ešte v Afrike tešil Jaroslav Katriňák.

Ivan Jakeš na KTM (so štartovým číslom 21) má ešte šancu ohroziť Španielku Laiu Sanz Pla-Giribertovú s motocyklom Honda (jazdí s číslom 29), ktorá je momentálne na 8. mieste. Vzájomne ich od seba delí necelých dvanásť minút;www.motoride.sk

„Veľmi ma to potešilo, dnes som išiel veľmi dobre. Dokázal som, že viem jazdiť rýchlo na to, aby som bol vpredu. Dúfam, že na budúci rok sa mi bude viac dariť a budem od začiatku na popredných pozíciách, aby som sa do toho nemusel dostávať až na desiaty deň. Určite je to pre mňa splnenie sna. Aj keď Dakar je o celkovom umiestnení, toto veľmi poteší. Dúfam, že prídu ďalšie víťazstvá a ak by sa to nepodarilo mne, tak snáď prídu noví jazdci, ktorí budú minimálne takí dobrí ako my," povedal Ivan Jakeš v rozhovore pre RTVS. Jeho doterajším etapovým maximom bolo 3. miesto z roku 2013.

Jakeš - štvrtý najrýchlejší motocyklista z Rallye Dakar 2013 - je v celkovom poradí stále na deviatom mieste, na vedúceho obhajcu titulu Marca Comu zo Španielska stráca takmer dve a pol hodiny (-02:24:46). Slovenský reprezentant má reálnu šancu ešte postúpiť v celkovej klasifikácii, na ôsmu Španielku Laiu Sanz má manko 11:26 min. Jazdec Jakeš Dakar Teamu bol vo štvrtok vôbec po prvý raz na tohtoročnom Dakare lepší ako jeho krajan Štefan Svitko. Tridsaťdvaročný oravský rodák obsadil s takmer štvorminútovým mankom 7. pozíciu a celkovo mu patrí 5. priečka (-48:07 min).

Ďalší vynikajúci Slovák za riadidlami motocykla: Štefan Svitko si stále udržuje 5. priečku;www.motoride.sk

Výborné výkony predviedli tiež Portugalec Ruben Faria aj nováčik Toby Price - obaja po penalizácii Barredu figurovali vo výsledkovej listine na 2., respektíve 3. priečke. Doterajší líder Coma po solídnom 4. mieste v etape zostáva síce naďalej celkovo prvý, za chrbtom má však Gonçalvesa. Na celkovú tretiu pozíciu sa vyhupol Austrálčan Price (-31:43 min), zosadil z pomysleného stupňa víťazov Pabla Quintanillu. Chiľan nebol zdravotne v poriadku, „erzetu" však dokončil ako piaty a na Pricea stráca minútu a pol. Posledné dve etapy, ktoré majú pretekári pred sebou, tak ešte môžu s poradím zamiešať.

ŠTVORKOLKY: Premiérové etapové víťazstvo má po jedenástej „erzete" na svojom konte Francúz Christophe Declerck (Yamaha). Prenasledovaný bol druhým najrýchlejším mužom etapy Nelsonom Augustom Sanabria Galeanom z Paraguaja, sedlajúcim rovnakú značku stroja. Tretia v cieli sa objavila - rovnako ako v predchádzajúcej špeciálke - Honda Waltera Nosigliu. Bolívijčan je tretí aj v celkovom poradí.

Etapa zo Salty do Termas de Rio Hondo bola plná prekvapení a zvratov. Účastníkom v ceste za dosiahnutím cieľa stáli aj takéto brody;www.dakar.com

Zo súťaže musel vinou rozbitého motora odstúpiť nádejný Chiľan Victor Manuel Gallegos Lozic, ktorý po desiatej etape figuroval v celkovom poradí na 5. priečke. To Poliak Rafal Sonik je v pohode, nemusí zbytočne riskovať. V „erzete" síce skončil až šiesty, ale pretože má v priebežnej klasifikácii pred druhým Argentíncom Jeremiasom Gonzalesom Feriolim veľký - bezmála trojhodinový (!) - náskok, nemôže jeho víťazstvo, pokiaľ sa nestane niečo nepredvídané, nikto ohroziť.

AUTOMOBILY: Nasser Al-Attiyah (Mini) si 15. januára 2015 prišiel už pre piate etapové prvenstvo, pričom v jeho celej dakarskej kariére ich má na konte dokonca 24! Avšak víťazstvo to bolo veľmi tesné, pretože iba 27 sekúnd za ním došiel Argentínec Orlando Terranova (tiež s Mini); pričom tretí Juhoafričan Giniel De Villiers (Toyota) stratil na víťaza iba 39 sekúnd! Katarčan zvýšil celkový náskok pred druhým De Villiersom na takmer tridsať minút (-29:01 min) a sebavedome si ide do Buenos Aires pre dakarský triumf.

Katarčan Nasser Al-Attiyah (Mini) mieri za piatym etapovým víťazstvom v 37. ročníku dakarského podujatia;www.dakar.com

Sny o výbornom umiestnení v pretekoch sa v tento deň rozplynuli Yazeedovi Alrajhimu zo Saudskej Arábie. Doposiaľ tretí najlepší pretekár musel kvôli technickým problémom na Toyote pred odštartovaním etapy z ďalšieho priebehu 37. ročníka odstúpiť. Ponúkol tým skvelú príležitosť Poliakovi Krzysztofovi Holowczycovi a jeho francúzskemu navigátorovi Xavierovi Panserimu, ktorí z celkovej štvrtej priečky poskočili na tretiu a môžu dosiahnuť svoje najlepšie umiestnenie na Dakare.

KAMIÓNY: V triede nákladných automobilov bolo tentoraz najrýchlejšie Iveco Holanďana Hansa Staceyho, ktorý si etapový triumf zopakoval z úvodného dňa súťaže. Jeho krajan, stajňový kolega a napokon aj bratranec Gerard De Rooy skončil za ním so stratou 01:10 min druhý, bronzovú pozíciu ukoristil Kamaz Rusa Eduarda Nikolajeva. Celkové poradie zostáva aj naďalej „ruské", Nikolajev sa snaží stiahnuť vedenie Airata Mardejeva, čo sa mu darí (zatiaľ za ním zaostáva o viac ako jedenásť minút). Takže aj medzi jazdcami kamiónov môžu posledné dve etapy so stupňami víťazov zamiešať.

Peugeot francúzskeho dua Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret sa po technických problémoch v deviatej „erzete“ opätovne prebojováva k hranici prvej desiatky;www.dakar.com

Z Čechov bol tentoraz najrýchlejší Martin Kolomý s Tatrou. Obsadil šiestu pozíciu o 32 sekúnd pred Alešom Lopraisom (MAN). Ten síce opäť znížil manko na priebežne tretieho Rusa Andreja Karginova (Kamaz), ale iba o päť minút a pred poslednými dvoma „erzetami" za bronzom zaostáva o viac než pol hodinu (-34:09 min). Kolomý drží celkové 7. miesto (-04:04:19).

Našich kamionistov s tatrovkami klasifikovali v cieli na sedemnástej (Jaroslav Miškolci), respektíve tridsiatej siedmej (Róbert Kasák) priečke. V celkových výsledkoch je Miškolci s českými spolupútnikmi Tomášom Vrátnym a Milanom Holáňom (jazdiacimi za Bonver Dakar Project Team) štrnásty (-09:20:44), Kasák s ďalším českým reprezentantom Jaroslavom Kolářom (zaisťujúci farby austrálskej stajne RallyOZ) figurujú na 29. mieste (-25:27:34).

Kamaz ruského jazdca Eduarda Nikolajeva zatiaľ úspešne sťahuje stratu na lídra „ťažkej väzby“ Airata Mardejeva ;www.dakar.com


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 11. ETAPE:
MOTOCYKLE:
1. Ivan Jakeš (SK/KTM)
7. Štefan Svitko (SK/KTM)
25. David Pabiška (CZ/KTM)
27. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
28. Milan Engel (CZ/KTM)
33. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
6. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
7. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
17. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
18. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
21. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
37. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 11. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
9. Ivan Jakeš (SK/KTM)

20. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
25. David Pabiška (CZ/KTM)
29. Milan Engel (CZ/KTM)
39. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
14. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
18. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
22. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
29. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri