Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 10. etapa Calama – Salta, 14. január

Thursday, 15. 01. 2015 - 18:18, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 10. etapa Calama – Salta, 14. január

Pretekári vyrazili na druhú maratónsku etapu a vrátili sa z Chile späť do Argentíny. Joan Barreda Bort opätovne zažiaril a do Salty prišiel v najrýchlejšom čase pred krajanom Comom a po posledných smolných dňoch si vychutnal tretie etapové víťazstvo. Aj Katarčan Al-Attiyah v triede automobilov si pripísal ďalšie prvenstvo a upevnil svoje vedúce postavenie. Cieľ v Buenos Aires sa blíži...

Francúz David Casteu (KTM 450 Rally) si priebežne drží 6. pozíciu;www.dakar.com

MOTOCYKLE: Etapu, ktorá sa odohrávala v nadmorskej výške viac než 3600 metrov nad morom, najlepšie zvládol Španiel Barreda Bort s motocyklom Honda, ktorý v predchádzajúcich etapách stratil nádeje na víťazstvo v súťaži. Aj napriek tomu bol odhodlaný všetkým dokázať, že je jeden z najtalentovanejších jazdcov v štartovom poli a prišiel si už pre svoje tretie etapové víťazstvo. Nechal za sebou aj krajana Marca Comu (KTM), ktorý skončil druhý, avšak vedenie si uchováva aj naďalej. Barredu víťazstvo v „erzete" posunulo v celkovom poradí na 15. miesto (-04:37:12).

Celkovo druhý Portugalec Paulo Gonçalves (Honda) dokončil túto etapu až piaty. Týmto jeho menším zaváhaním získal Marc Coma náskok v súťaži v podobe časovej rezervy 07:35 minút. Zaváhal tiež Chiľan Pablo Quintanilla, ktorý prešiel cieľom - so šesť a pol minútovým mankom - ako ôsmy. V priebežnej klasifikácii síce on i jeho „ká-te-emka" zostávajú tretí, avšak iba s náskokom necelej pol minúty (presne 24 sekúnd) pred Austrálčanom Toby Priceom. Ten skončil v špeciálke tentoraz štvrtý. S výkonom mohol byť v cieli spokojný tiež Portugalec Ruben Faria (podobne ako Price, aj on sedlá stroj rakúskeho výrobcu KTM), v 37. ročníku už po druhýkrát tretí najrýchlejší pretekár v etape.

Údržba a opravy unavenej techniky je každodennou (a nevyhnutnou) súčasťou Rallye Dakar;www.dakar.com

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM/Slovnaft Team) obsadil v stredajšej „erzete" 6. miesto, v celkovom poradí mu patrí 5. priečka (-45:19 min). „V závere som stratil skoro desať minút. Išli sme traja spolu a trochu sme sa stratili. Trať bola poriadne rozjazdená a bolo náročné navigovať sa. Nakoniec nás vyviedol, vtedy už asi pätnástich, Marc Coma. Ešte sú pred nami nejaké etapy, ale štvorica predo mnou sú ozaj rýchli jazdci, a hoci sa o to pokúsim, nebude ľahké predbehnúť ich," uviedol Svitko pre štáb RTVS.

V TOP 10 zatiaľ figuruje aj druhý slovenský jazdec Ivan Jakeš (KTM/Jakeš Dakar Team), ktorý bol v etape deviaty a na rovnakej pozícii je i v priebežnej klasifikácii (-02:25:51). „Štartoval som dosť zozadu, čo bola veľká nevýhoda. Veľmi sa prášilo a zle sa predbiehalo. Napriek tomu som za seba dostal dosť jazdcov, čo ma teší. Dúfam, že do konca Dakaru predbehnem aspoň Laiu Sanzovú. Neviem, ako by som sa cítil, keby tak bolo aj po skončení pretekov," reagoval s úsmevom Jakeš.

Volkswagen Amarok Argentínčana Adriana Yacopiniho sa vyhrabáva z piesočného zajatia;www.dakar.com

Kráľovná predchádzajúcich štyroch ročníkov Rallye Dakar medzi motocyklistkami Laia Sanz sa s Hondou CRF 450 Rally objavila s dvanásťminútovým mankom na krajana a stajňového druha Barredu Borta na 12. pozícii a aj naďalej drží výborné ôsme miesto (-02:05:00). Na siedmeho Fariu má stratu necelých 25 minút, od Jakeša ju delí dvadsať minút.

ŠTVORKOLKY: Streda bola medzi pretekármi štvorkoliek juhoamerickým dňom. Pre svoje druhé etapové víťazstvo si došiel Paraguajčan Nelson Augusto Sanabria Galeano, iba tri minúty a desať sekúnd za ním bol v cieli Argentínčan Jeremias Gonzalez Ferioli (obidvaja na strojoch zn. Yamaha) a na tretej priečke sa premiérovo umiestnil ďalší Juhoameričan, Walter Nosiglia z Bolívie (Honda).

Portugalská posádka Carlos Sousa/Paulo Fiuza sa so „špeciálom“ Mitsubishi pohybuje na hranici prvej desiatky;www.dakar.com

371 km dlhú rýchlostnú skúšku tentoraz až ako štvrtý zvládol Poliak Rafal Sonik (Yamaha), ktorý však zostáva v celkovom poradí prvý so značným náskokom (-02:51:39) pred druhým Feriolim. Poliaka na ceste za víťazstvom v Buenos Aires nemôže skoro nikto ohroziť, „erzetu" totiž nedokončili jeho najväčší rivali Chiľan Ignacio Casale a Uruguajčan Sergio Lafuente, v celkovej klasifikácii ešte po deviatej etape figurujúci na 2. a 3. mieste! Z ich odstúpenia profitoval aj Bolívijčan Nosiglia, ktorý je tretí i v celkovom poradí.

AUTOMOBILY: Nasser Al-Attiyah je skutočný šampión. Už od druhej etapy Rallye Dakar je vedúcim mužom svojej kategórie. Nie je to typ pretekára, ktorý by svoje umenie nejako dávkoval alebo taktizoval. Každú etapu ide naplno a tentoraz si do argentínskej Salty prišiel už pre štvrté, aj keď tesné, etapové víťazstvo. Iba minútu a tridsaťpäť sekúnd za ním dorazil domáci Orlando Terranova s druhým vozidlom Mini, tretí bol v cieli aj celkovo tretí Yazeed Alrajhi s Toyotou. Nemenná zostáva i celková druhá pozícia, na ktorej je Juhoafričan Giniel De Villiers (tiež Toyota). Ten „erzetu" dokončil v piatom najrýchlejšom čase. Obaja pretekári ešte môžu vedúceho Katarčana ohroziť, De Villiers na neho stráca necelú polhodinu (-28:22 min).

Robustný Ginaf X2222 s nezávisle zavesenými kolesami a hydraulickým pružením riadi Holanďan Jose Smink. Kamión holandského výrobcu je tri dni pred koncom súťaže pred bránami TOP 10;www.ginafrallypower.com

Trochu osamotený je v celkovom poradí štvrtý Poliak Krzysztof Holowczyc (etapu dokončil ako siedmy). Na vedúcu trojicu pretekov totiž stráca jednu hodinu a dvadsaťtri minút a naopak má výrazný časový náskok pred celkovo piatym Erikom Van Loonom (podobne ako on, aj Holanďan jazdí s automobilom zn. Mini).

Z favoritov sa po tejto špeciálke so súťažou rozlúčil Joan „Nani" Roma s Mini, minuloročný víťaz. Podobne ako prekvapenie tohto ročníka medzi motocyklistami, Rakúšan Matthias Walkner s KTM, figurujúci po tretej etape na 3. priečke...

KAMIÓNY: Zanedbateľných 49 sekúnd! To bol dnešný rozdiel vo výsledkoch medzi prvým Eduardom Nikolajevom a druhým Airatom Mardejevom. V celkovom poradí zostáva prvý Rus Mardejev, jeho krajan a tímový kolega Nikolajev na neho stráca viac ako trinásť minút (-13:21 min). Už s väčším odstupom za vedúcou dvojicou (-42:46 min) je aj po skončení desiatej „erzety" ďalší ruský pretekár - opäť s kamiónom Kamaz - Andrej Karginov, ktorému sa etapa veľmi nevydarila a patrila mu až 14. priečka. Toho využil Čech Aleš Loprais (MAN), ktorý stiahol Karginovov náskok zhruba o tretinu a zostáva celkovo štvrtý (-01:22:10). Tretí v etape bol MAZ bieloruského jazdca Siarheia Viazovicha.

Synovec šesťnásobného víťaza dakarskej rallye medzi kamiónmi Karla Lopraisa Aleš sa ešte pokúsi zaútočiť na pódiové umiestnenie;www.loprais.cz

Zo Slovákov sediacich v kabínach kamiónov Tatra sa tradične viac darilo Jaroslavovi Miškolcimu v česko-slovenskej zostave Bonver Dakar Project Teamu. V cieli ho - spoločne s Tomášom Vrátnym a Milanom Holáňom - odmávli s polhodinovou stratou na 19. mieste, v celkovom poradí sú štrnásti (-09:14:50). Róbert Kasák z austrálskej stajne RallyOZ obsadil v „erzete" 36. pozíciu, v priebežných výsledkoch figuruje na 27. priečke (-24:39:58).

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V 10. ETAPE:
MOTOCYKLE:
6. Štefan Svitko (SK/KTM)
9. Ivan Jakeš (SK/KTM)
24. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
27. Milan Engel (CZ/KTM)
30. David Pabiška (CZ/KTM)
51. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
12. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
19. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
25. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
28. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
36. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 PO 10. ETAPE:
MOTOCYKLE:
5. Štefan Svitko (SK/KTM)
9. Ivan Jakeš (SK/KTM)

21. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
26. David Pabiška (CZ/KTM)
29. Milan Engel (CZ/KTM)
43. Jan Veselý (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
4. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
7. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
14. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
18. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
22. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
27. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri