Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2015: 1. etapa Buenos Aires – Villa Carlos Paz, 4. január

Tuesday, 06. 01. 2015 - 12:50, Andrej Haverda   

Dakar 2015: 1. etapa Buenos Aires – Villa Carlos Paz, 4. január

Španieli Marc Coma v triede motocyklov a Joan „Nani" Roma medzi automobilmi, rovnako tak Chiľan Ignacio Casale v kategórii štvorkolkárov i Rus Andrej Karginov v triede „ťažkej väzby" vyrazili do prvých kilometrov dakarského „vydania" s letopočtom 2015 za obhajobou prvenstva.

Slovensko-česká posádka Robert Kasák/Jaroslav Kolář na Tatre T815 4x4 práve štartuje;www.rallyoz.com

MOTOCYKLE: Po dvoch smolných „vydaniach" Rallye Dakar na Honde Sam Sunderland konečne preukázal svoje schopnosti, keď so svojim motocyklom KTM v prvej dakarskej etape z Buenos Aires do Villa Carlos Paz kraľoval. Jeho nový stroj KTM 450 Rally Replica mu „skvelo padol do rúk" a Angličan nenašiel premožiteľa. Svojho tímového kolegu Marca Comu, ktorý dokončil etapu na treťom mieste, porazil o viac ako minútu (-01:12 min). „Stále mám rovnakú túžbu po víťazstve. Táto motivácia je podľa mňa základ. Na Dakar cestujem s perfektným motocyklom a silným tímom. Sú tu ešte štyria či piati jazdci s víťaznými ambíciami, kľúčom bude ísť etapu po etape koncentrovaný. Najťažší a najnebezpečnejší protivník je samotná rallye," cituje Comu oficiálna stránka Dakaru 2015.

Na druhej priečke skončil Paulo Gonçalves (Honda), ktorý si chce v tomto ročníku spraviť chuť po minuloročných nevydarených pretekoch, kedy mu v priebehu piatej etapy začal horieť stroj a Dakar 2014 nedokončil. Dvadsaťpäťročný Sunderland však veľmi dobre vie, že preteky sú dlhé a konkurencia tvrdá. „Ťažko sa mi volila taktika na úvod. Mal som dobrý rytmus. Dúfam, že sa takto budem tešiť aj na konci," poznamenal Sunderland.

Brit Sam Sunderland vyhral s motocyklom KTM úvodnú etapu;www.dakar.com

Portugalčan Gonçalves aj Španiel Coma budú chcieť zosadiť Sunderlanda z prvej priečky, musia však súčasne starostlivo sledovať štvrtého Španiela Joana Barreda Borta (Honda), rovnako ako piateho Francúza Alaina Duclosa (Sherco), šiesteho Chiľana Israela Esquerra Jeremiasa (Honda) a siedmeho Francúza Davida Casteua (KTM). Na solídnom ôsmom mieste sa umiestnil nováčik pretekov, Rakúšan Matthias Walkner (tiež KTM), zatiaľ čo skúsení jazdci Olivier Pain (Francúzovi sedlajúcemu stroj Yamaha patrí 13. priečka) a Jordi Viladoms (Španiel štartujúci s motocyklom KTM drží 14. pozíciu) stavili na opatrnosť a na vedúceho jazdca momentálne strácajú necelé štyri minúty.

Z našich motocyklistov sa lepšie darilo Štefanovi Svitkovi (Slovnaft Team), ktorý obsadil 23. priečku (-05:55 min), hneď za ním odmávli Ivana Jakeša (Jakeš Dakar Team), ktorý za Svitkom zaostal o jednu sekundu. „Šiel som s istým rešpektom, zbytočne som sa nenaháňal. Na začiatku som trochu postál, lebo som sa zamotal, ale inak som jazdil s prehľadom," uvádza oficiálna fanúšikovská stránka Jakeša na Facebooku. Z Čechov bol najlepší David Pabiška (vybojoval 30. priečku), nasledovaný Ondřejom Klymčiwom (39.), Janom Veselým (72.), Zdenkom Gottvaldom (82.) a Milanom Engelom (88.). Obhajkyňa prvenstva medzi motocyklistkami, Španielka Laia Sanzová (Honda), je zatiaľ sedemnásta (-04:46 min).

Slovenský motocyklista Ivan Jakeš jazdí s motocyklom KTM RallyReplica 450;www.dakar.com

ŠTVORKOLKY: Kategória quadov nepriniesla žiadne prekvapenie a 175 km rýchlostnú skúšku vyhral skúsený Chiľan Ignacio Casale (Yamaha Raptor 700). Minuloročný víťaz pretekov za sebou nechal druhého Rafala Sonika z Poľska (-01:07 min) a tretieho Uruguajca Sergia Lafuenteho (-01:23 min); obidvaja sedlajú stroj rovnakej značky ako víťaz.

AUTOMOBILY: Dakar nemožno v prvej „erzete" vyhrať, ale možno ho v nej prehrať. Svoje o tom vie obhajca titulu Joan „Nani" Roma zo Španielska, ktorý havaroval už niekoľko kilometrov po štarte etapy. Bol tým pádom nútený zastaviť na niekoľko hodín (v cieli jeho Mini figurovalo až na 135. pozícii s takmer šesť a polhodinovým mankom) a bol by zázrak, keby sa mu podarilo zvíťaziť v tomto ročníku. Na druhej strane jeho stajňový kolega Nasser Al-Attiyah z Kataru bol na dobrej ceste k celkovému druhému miestu, po dvojminútovej penalizácii za prekročenie rýchlosti však skončil v tejto etape až siedmy. V špeciálke dominoval Argentínčan Orlando Terranova (Mini), priebežne druhý je Američan Robby Gordon so „špeciálom" zn. Hummer, necelú minútu za Terranovom (-42 sek).

Argentínčania Spataro a Lozada stavili na značku Renault Duster;www.dakar.com

Nádej na dobré umiestnenie má tiež Juhoafričan Giniel de Villiers na Toyote, zatiaľ okupuje tretiu pozíciu s päťdesiatsekundovým mankom. Veľa sa očakávalo od „El Matadora" Carlosa Sainza s Peugeotom, ktorý však skončil až ôsmy (-01:44 min); iba pár sekúnd za Al-Attiyahom a dve priečky pred Stéphanom Peterhanselom z Francúzska (jedenásťnásobný víťaz Rallye Dakar, štartujúci tiež s vozidlom Peugeot 2008 DKR, uzatvára prvú desiatku). Jeho krajan a tímový kolega Cyril Despres, v tomto roku premiérovo jazdiaci v triede automobilov, stratil na vedúceho jazdca viac ako desať minút a skončil na 33. pozícii.

KAMIÓNY: V kategórii kamiónov dominovali Holanďania, keď zvíťazil Hans Stacey (Iveco) o 35 sekúnd pred Marcelom van Vlietom (MAN). Tretia a štvrtá priečka patrila českým vodičom Alešovi Lopraisovi (MAN) a Martinovi Kolomému (Tatra), ktorí zaznamenali zhodný etapový čas (-47 sek). Prekvapením sa stalo 5. miesto holandsko-belgickej zostavy Van den Brink/Willemsen/Mouw s kamiónom Renault (rovnakú pozíciu držia aj Argentínčania Spataro a Lozada s Renaultom Duster v kategórii automobilov). Do prvej desiatky sa medzi favorizované Kamazy (6. Mardejev, 7. Nikolajev), Ginaf (8. Van Ginkel) a Iveco (9. De Rooy) prebojoval i bieloruský MAZ (-02:06 min).

Český jazdec Aleš Loprais s kamiónom MAN figuroval po úvodnej "erzete" na 3. priečke;www.loprais.cz

Ďalšie kamióny Tatra si zatiaľ strážili trináste (Kazach Artur Ardavičus), tridsiate druhé (Holanďan Gert Huzink) a tridsiate siedme miesto (Poliak Jan Szustkowski). Slovák Jaroslav Miškolci (so spolujazdcami Tomášom Vrátným a Milanom Holáňom) figuroval na 21. priečke, Róbert Kasák (s navigátorom Jaroslavom Kolářom) bol štyridsiaty piaty. Jedinú Liazku v štartovom poli s Martinom Macíkom za volantom odmávli ako pätnástu.


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2015 V (RESPEKTÍVE PO) 1. ETAPE:
MOTOCYKLE:
23. Štefan Svitko (SK/KTM)
24. Ivan Jakeš (SK/KTM)

30. David Pabiška (CZ/KTM)
39. Ondřej Klymčiw (CZ/KTM)
72. Jan Veselý (CZ/KTM)
82. Zdeněk Gottvald (CZ/Husqvarna)
88. Milan Engel (CZ/KTM)

KAMIÓNY:
3. Aleš Loprais/Marco Alcayna Ferran/Jan Van der Vaet (CZ/ESP/NL/MAN)
4. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZ/Tatra)
13. Artur Ardavičus/Alexej Nikizev/Daniel Kozlowsky (KAZ/CZ/Tatra)
15. Martin Macík/Miloslav Janáček/Michal Mrkva (CZ/LIAZ)
21. Tomáš Vrátný/Milan Holáň/Jaroslav Miškolci (CZ/SK/Tatra)
37. Jan Szustkowski/Jaroslaw Kazberuk/Filip Škrobánek (PL/CZ/Tatra)
45. Róbert Kasák/Jaroslav Kolář (SK/CZ/Tatra)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri