Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Central European Zone: Cross Country Rally Příbram

Wednesday, 11. 08. 2010 - 21:43, Michal Kostka   

Central European Zone: Cross Country Rally Příbram

Po minuloročnej premiére sa aj v roku 2010 zišli v Příbrami súťažiaci a fanúšikovia, ktorí našli zaľúbenie v cross country rally.

Oproti premiére vzrástol počet prihlásených posádok takmer na trojnásobok. A hoci sa z pôvodne dvoch desiatok prihlásených vozidiel na štart postavilo nakoniec štrnásť, počet zastúpených národností vzrástol o dve - Slovensko a Poľsko. Z minuloročného poltuctu sa tentoraz dostavila len trojka Zdeněk Pořízek (3. miesto v 2009), Jiří Přibyl (2. miesto v 2009) a Viktor Chytka (5. miesto v 2009). Posledným domácim jazdcom bol Josef Kakrda s atraktívnym špeciálom Isuzu Škoda.

Michal Kostka;Włodzimierz Grajek / Rafal Cieply - SAM MRT 08

Najpočetnejším národom boli Poliaci s deviatimi posádkami. Nečudo, veď CCR Příbram bola zaradená aj do ich národného šampionátu. O najvyššie priečky mala bojovať dvojica špeciálov SAM Mitsubishi s pilotmi Włodzimierzom Grajekom a Mariuszom Ryczkowskim. Bez šance neboli ani manželia Żyłovci na Mitsubishi Pajero, čiernym koňom súťaže mal byť Marcin Kruszewicz s Bowlerom Wildcat.

Michal Kostka;Josef Kakrda / Ivan Novák - Isuzu Evo Racing

Piatkový mokrý prológ sa odohral v areáli starých kasární a ich okolí. Najrýchlejší bol Kakrda pred Pořízkom a Ryczkowskim, štvrtý bol pán domáci, Jiří Přibyl. Zo štvorice vozidiel v triede T2 patril najlepší čas Chytkovi. Jediná slovenská posádka v zložení Juraj a Danka Ulrichovci skončila síce posledná, čas dosiahnutý v prológu však len určil štartové poradie do soboty a do poradia sa nezarátaval. Nebolo sa teda kam ponáhľať.

Michal Kostka;Sandra Ulrichová - Suzuki LT-Z 250

V sobotu sa našťastie nezopakoval minuloročný scenár a namiesto mrakov sa nad mestom objavilo žiarivé a hrejivé Slnko. Ako prvý vyrazil do úvodnej z celkovo dvanástich rýchlostných skúšok (RS) Kakrda. Už v druhej RS však po skoku minul odbočku a niekoľkominútová strata ho zrazila z vedúcej pozície. Prvá štvrtina z tuctu RS patrila domácemu Přibylovi, v druhom dejstve sa však karta začala obracať v prospech Pořízka. Oboznámený s traťou razantne zrýchlil a zvíťazil vo všetkých zostávajúcich RS.

Michal Kostka;Zdeněk Pořízek / Marek Sýkora - BMW X5 CC

Súboj o celkové prvenstvo bol mimoriadne napínavý a tesný. Přibyl po väčšinu súťaže zostával na čele a do záverečnej RS vstupoval s minimálnym náskokom jednej desatiny sekundy. Ani nový, silnejší motor v jeho Nissane nedokázal vzdorovať ex-továrenskému BMW X5 Zdeňka Pořízka a svoj boj napokon prehral. V konečnom účtovaní si zopakoval druhé miesto z roku 2009, od vytúženého zlata ho delilo len 3,3 sekundy. Na posledný zo stupňov pre víťazov sa dostal Włodzimierz Grajek.

Michal Kostka;Marek Janaszkiewicz / Agnieszka Janaszkiewicz - Land Rover Discovery

Nie všetci mali toľko šťastia aby sa dostali až do cieľa. Po troch RS odstúpili Kruszewicz (vysypané ložisko) a Chytka (prevodovka). O štyri RS dlhšie vydržali manželia Marek a Agnieszka Janaszkiewicz, kým sa na ich Land Roveri nerozpadlo zavesenie predných kolies. Posledným smoliarom bol tri skúšky pred cieľom Kakrda, ktorý - už takmer tradične - doplatil na zničenú polos.

Michal Kostka;Jozef Sýkora - KTM 530 XC

Po odstúpení Chytku sa do čela hodnotenia triedy T2 dostala rodinná posádka Zbigniew a Ryszard Więcławek. Pri svojom debute si viedli veľmi dobre a o víťazstvo ich obrala len dvojminútová penalizácia za predčasný príjazd do časovej kontroly. Ďalšie prvé miesto v triede si v seriáli Stredoeurópskej zóny, kam patrila aj Příbramská rally, vybojovali Ulrichovci. Počas celej súťaže sa potýkali s vädnúcimi brzdami a ani charakter súťaže príliš neprial ich dlhej Navare. Dôležité sú však body, vďakaktorým zostávajú na prvej priečke aj po šiestej súťaži seriálu. Tretím v triede bol Poliak Grzegorz Szwagrzyk.

Michal Kostka;Robert Łyżwa / Michał Krotiuk - Land Rover

V Zóne majú samostatnú klasifikáciu aj vozidlá triedy TH, do Příbrami sa dostavil jedine Robert Łyżwa s Land Roverom. Rally úspešne dokončil a zobral cenných 5 bodov do celkového hodnotenia Zóny.

V kategórii quadov sa proti sebe postavili skúsení matadori s nastupujúcou omladinou. Hviezda svetovej scény Josef Macháček a minuloročný víťaz a úradujúci český šampión Tomáš Kubiena museli čeliť útokom dravého Václava Baziku. Za podstatne skúsenejšou dvojicou zaostával len minimálne a každým ďalším prejazdom sa zrýchľoval. Stopku mu však po štyroch RS vystavilo zadrené ložisko.

Michal Kostka;Juraj Ulrich / Daniela Ulrichová	- Nissan Navara

Jediným súťažiacim Příbramskej rally, ktorý sa nevyhol havárii sa už pár stoviek metrov po štarte stal Jaroslav Polášek. Dve tesne po sebe idúce terénne vlny ho nakopli a vyhodili zo sedla jeho quadu. V súťaži nepokračoval. Len o kúsok ďalej skončil Vlastimil Tošenovský, jemu sa pre zmenu roztrhla reťaz.

Michal Kostka;Jiří Přibyl / Jiří Kulštejn - Nissan King Car

Z víťazstva sa napokon tešil Pepa Macháček, ktorý súťaž napriek nízkemu počtu meraných kilometrov označil za mimoriadne náročnú. Druhý bol obhajca Kubiena, za ním sa zoradila hneď trojica slovenských zástupcov. Tretie miesto si vybojoval Jozef Sýkora, štvrtý skončil Rudolf Sajan. Piata priečka patrila najmladšiemu účastníkovi rally a miláčikovi fanúšikov, 17-ročnej Sandre Ulrichovej. Dcéra Juraja a Danky Ulrichových doteraz zbierala skúsenosti na motokrosových súťažiach, Příbram bola jej prvou cross country skúsenosťou. A rozhodne nie poslednou. Pre úplnosť kategórie quadov uveďme ešte šiesteho Josefa Pitrmoca.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri