Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Azerbajdžanské sklamanie Kimi Räikkonena

Saturday, 28. 04. 2018 - 16:18, Ľuboš Kašický   

Azerbajdžanské sklamanie Kimi Räikkonena

Ďalšia pole position pre Sebastiana Vettela a Ferrari. Kimi bol znova blízko, no zasa v poslednom okamihu o pole prišiel. Prečo???

 


Veľká cena Azerbajdžanu sa síce jazdí na mestskom okruhu, no je to niečo úplne iné, než kľukaté a pomalé Monte Carlo, či Long Beach. Tri sektory a tri rôzne charakteristiky robia v úzkych bariérach z Baku divočinu. Nájsť rytmus a neurobiť si pritom výlet do výbehovej zóny dá zabrať. Napokon v tréningoch azda nebolo pilota, ktorý by to nepotvrdil.

fe03-23.jpg

O pole position sa tentoraz rozhodovalo medzi pilotmi Ferrari. Kimi Räikkonen cíti, že má azda naposledy v živote v rukách víťazné auto a kvalifikácia je jediná časť víkendu, kedy môže bez problémov atakovať Vettela. A takmer sa mu to dnes aj podarilo. Fín bol najrýchlejší v Q1 aj v Q2 a tesne pred koncom Q3 to vyzeralo na pole position!

me05-16.jpg

„V tretej zákrute som zablokoval trochu kolesá, no našťastie mi stačil rýchly čas z prvej jazdy," oddýchol si Sebastian Vettel. Räikkonen vyrazil do poslednej jazdy vo veľkom štýle a suverénne zajazdil purpurové (najrýchlejšie) časy v prvom aj druhom sektore. V šestnástej zákrute sa však jeho ferrari pošmyklo a Kimi preletel cieľom so stratou jednej sekundy na vettelov najlepší čas! A sklamanie bolo ozaj veľké.

fe05-15.jpg

Z nevydareného fínskeho času sa radovali piloti Mercedesu. Obaja sa zoradili za Vettelom, keď Lewis Hamilton zaostal o 0,179s a Bottas o 0,339s. „S autami sme spokojní," sucho skonštatoval Valtteri Bottas. „Je to tesné a preteky zajtra budú určite zaujímavé. Hlavné je, že štartujeme z dobrej pozície."

me01-20.jpg

Tesne za oboma mercedesmi sú však „nasáčkované" obidva monoposty tímu Red Bull Racing, keď Ricciardo a Verstappen sa vtesnali do ďalšej desatiny sekundy. „Škrtol som o bariéru v pätnástej zákrute. Myslím, že túto sadu už obuť nemôžem," vysvetľoval víťaz z čínskej grand prix, Ricciardo.

rb09-4.jpg

A ako to vyzerá ďalej? Räikkonen štartuje spolu s Verstappenom z tretieho radu, ako šiesty. Za nimi zajazdili Ocon, Perez, Hulkenberg a Sainz. Čiže dve forceindie a dva renaulty. Nico Hulkenberg však menil prevodovku a na štarte sa posunie o päť miesť dozadu.

re02-6.jpg

Najdramatickejším okamihom kvalifikácie však bola divoká situácie dvoch monopostov Toro Rosso, ktorá mrazivo pripomenula Zolder 1982, kedy sa za podobných okolností zrazili Gilles Villeneuve a Jochen Mass. Kanaďan to vtedy neprežil.

Brendon Hartley mal totiž technický problém a pomaly sa vracal do depa. Jeho kolega Pierre Gasly bol naopak v rýchlom kole, keď sa vyrúril zo zákruty a len na poslednú chvíľu uvidel zubatú na zadnom krídle Harleyova monopostu! Prudko strhol volant doprava, no na rovnakú stranu strhol volant aj Hartley a nechýbalo veľa, aby to skončilo tragédiou. Gasly preletel tesne okolo a zaflekoval to v najbližšej výbehovej zóne. Jeho pulz si neviem ani predstaviť. Nikto mu nemôže vytknúť, že sa na trať Q1 už nevrátil.

res-q3-5.jpg

Dobrú zápletku do zajtrajšej veľkej ceny pripravil znova Kimi Räikkonen, ktorý obul na štart, ako jediný tvrdšie supersofty, na rozdiel od ultrasoftov ostatných. Či sa atak Räikkonena na Vettela a mercedesy nakoniec podarí si pozrieme zajtra. Štart pretekov je 14.10 hod. nášho času.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri