Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Ayrton Senna - jazdec rally (+ video)

Monday, 18. 07. 2011 - 17:44, Katarína Ďurecová   

Ayrton Senna - jazdec rally (+ video)

Na oficiálnych stránkach majstrovstiev sveta v rally wrc.com sa objavil zaujímavý článok o legendárnom majstrovi sveta F1 Ayrtonovi Sennovi, ktorý sa na deň premenil i na jazdca v rally. Prečítajte si jeho preklad v plnom znení:

Dojímavý a skutočne brilantný film Senna movie sa stal skrinkou plnou senzácií, ale čo si málo ľudí uvedomuje, je fakt, že brazílsky šampión formuly 1 bol taktiež i jazdec rally - na jeden deň.

V roku 1986, kedy bol zamestnaný v Lotuse, si Senna vo Walese vyskúšal rôzne rally autá pre pravidelnú rubriku pre momentálne už neexistujúci časopis Cars and Conversions. Skúsil si všetko od dvojkolky Vauxhall Nova (podobné autu, v ktorom si svoje meno spravil Colin McRae) až po fantastický Austin Rover Metro 6R4 Skupiny B. Na jeho menu taktiež boli i Ford Sierra Cosworth a po domácky vyrobená 3,4 litrová štvorkolka Ford Escort.

http://www.wrc.com/

Prečo? V Sennovych vlastných slovách: „O rally neviem nič. Videl som nejaké obrázky v časopisoch, niekedy som to pozeral v televízii. A schválne som nepočúval nikoho, kto hovoril niečo o rally. Chcem si o tom niečo zistiť na vlastnej koži."

Na svojej úplne prvej jazde úžasný Senna takmer vyletel z trate už v prvej zákrute. Niečo, čo práve neočakával: „Bolo to.. prekvapujúce", okomentoval to sucho. „Pretože som do prvej zákruty išiel ako s normálnym autom. Bolo to hlúpe. Teraz rozumiem, prečo musíte použiť proti-riadenie a trochu využiť trakciu - aby ste udržali auto skutočne zahryznuté do zeme. Keď sa snažíte len ísť zákrutou, tak zákrutu neprejdete. Proste len pôjdete rovno."

Senna nepreháňal: o rally toho vedel tak málo, že si ani nepriniesol rukavice, keďže očakával, že jeho skúsenosť bude podobná tej z normálneho auta. Na konci dňa mu dlane pokrývali pľuzgiere a len ťažko bol schopný pochopiť, ako auto dokáže vydržať všetok ten trest za jazdu na nepevnej šotoline. Tento svoj zážitok si ale zamiloval a tak ako Kimi Raikkonen o 25 rokov neskôr, bolo preňho ťažké vykresliť porovnanie s formulou 1.

„Myslím, že je to tu asi zložitejšie, pretože je tu viac vzrušenia", povedal Senna. „Je to oveľa vzrušujúcejšie ako vo formule 1, pretože tu nemáte top speed, ale ohromnú akceleráciu. Je to oveľa viac bezprostredný pocit, ako máte v monoposte formuly 1. V monoposte formuly 1 proste len idete-idete-idete-idete! A potom spomalíte. Tu sa dostanete na vrchol a potom spomalíte, zase na vrchol a zase idete pomalšie. Je to odlišný prístup."

http://www.wrc.com/

Senna kategoricky odmietol prechod k rally - ironicky, myslel si, že je to príliš nebezpečné. Vo svojej mysli bol ale celkom prekonvertovaný.

Jediná vec, na ktorej potreboval popracovať, bola jeho geografická znalosť Veľkej Británie, aj keď aby sme boli féroví, bolo to po prvý krát, kedy bol tento Brazílčan v tmavom Walese. „Okrem pretekov, ktorých som sa zúčastnil a testovania, toto bol pravdepodobne najlepší deň, aký som kedy v Anglicku mal", uzatvára. „Mimo pretekov, tak. Čo sa týka zábavy, toto bol ten najlepší deň."

Na nešťastie, Senna už nikdy nedostal šancu vyskúšať si znovu rally špeciál. Ale pre tých dostatočne privilegovaných na to, aby sa mohli pozerať na jeho test v oný deň, nezostali žiadne pochyby o tom, že Senna mal všetko to, čo by potreboval na to, aby jazdil v špičke WRC.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri