Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024 v nedeľu ovládol Slovák Michal Žiak

Tuesday, 06. 08. 2024 - 08:30, Miroslav Majláth   

AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024 v nedeľu ovládol Slovák Michal Žiak

Podujatie AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024 opäť potvrdilo svoju povesť ako jedno z najlepšie organizovaných automobilových pretekov na Slovensku.

 

Tibor Szabosi

Počas soboty a nedele sa na trati medzi Uhrovcom a Jankovým vŕškom predstavilo deväťdesiat jazdcov z piatich európskych krajín. O tom, ako dopadli preteky v sobotu sme si už čo to povedali v predchádzajúcej správe, teraz sa poďme pozrieť na to, ako dopadli preteky v nedeľu.

Tibor Szabosi

Dvojica dopoludňajších tréningových jázd prebiehala viac, menej bez nejakých väčších prieťahov. Prerušení bolo iba zopár a to hlavne z dôvodu drobných technických problémov štartujúcich vozidiel a prerušenia boli veľmi krátke. To znamenalo, že si všetci účastníci, ako aj diváci mohli dopriať poriadne dlhý obed a podujatie pokračovalo presne podľa harmonogramu.

Tibor Szabosi

V prvej tréningovej jazde prišlo vlastne iba k jedinému prerušeniu a to z dôvodu drobného „ťukesu“ o obrubník a následnému defektu jedného z pretekárskych vozidiel.

AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024

V druhej súťažnej jazde okrem jednej havárie a nejakých hodín rovnako všetko prebiehalo tak ako malo, len v závere jazdy, v momente, keď štartovali najrýchlejšie vozidlá začalo pršať. Tento dážď nakoniec kompletne zmenil konečné poradie. Dôvod bol jednoduchý, trať na Jankovom vŕšku je veľmi šmykľavá už za sucha. V momente ako na ňu spadnú prvé dažďové kvapky sa z nej stáva doslova klzisko a udržať niekoľko sto koňové pretekárske vozidlá na trati je nesmierne ťažké a dosiahnuť špičkový čas je v takýchto podmienkach takmer nemožné.

Tibor Szabosi

Poďme však už na konečné výsledky. Najrýchlejším pretekárom sa v nedeľu v rámci podujatia AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024 v nedeľu stal Slovák Michal Žiak jazdiaci na Škode Fabia. Druhé miesto absolútneho poradia patrilo Poliakovi Romanovi Baranovi na Mitsubishi Lancer a tretie českému jazdcovi Marekovi Rybníčkovi na Škode Fabia R5.

Tibor Szabosi

Oproti sobote nastala v rámci podujatia AUTOPOLA Jankov vŕšok jedna zmena a tá sa týkala hodnotenia seriálu FIA Central European Zone, ktorý v sobotu absolvoval iba tréningové jazdy a o body sa jazdci pobili až v dvoch nedeľných súťažných jazdách. V rámci hodnotenia moderných vozidiel boli výsledky na vlas rovnaké ako v absolútnom poradí.

Tibor Szabosi

V hodnotení seriálu FIA CEZ Historik bol zase najrýchlejším jazdcom český jazdec Miloš Zmeškal na formule Ralt 032. Druhé miesto patrilo Rakúšanovi Reinholdovi Prantlovi jazdiacemu na Porsche Carrera RS a trojicu najrýchlejších doplnil Poliak Marián Czapka na Porsche 928.

Tibor Szabosi
 
V rámci seriálu Dynamax Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska pretekov automobilov do vrchu bral víťazstvo už spomínaný Michal Žiak, druhé miesto patrilo Poliakovi Romanovi Baranovi a jeho Mitsubishi Lancer a tretie rovnako už spomínanému Marekovi Rybníčkovi.

Tibor Szabosi

V národnom slovenskom šampionáte rovnako zvíťazil Michal Žiak, druhé miesto patrilo Mikimu Čambalovi na vozidle Hyundai i30 N TCR a tretie Ľubošovi Zimanovi na Subaru Impreza.

Tibor Szabosi

Majstrovstvá Slovenska pretekov historických vozidiel do vrchu ovládol český jazdec Miloš Zmeškal na formule Ralt 032. Druhá priečka patrila Poliakovi Mariánovi Czapkovi na Porsche 928 a tretia ďalšiemu Čechovi, Alešovi Gänsdorferovi na formule MTX 1-10.

Tibor Szabosi

Slovák Michal Žiak nakoniec bral pohár za absolútne víťazstvo aj v rámci seriálu GSMP, čiže v poľskom šampionáte. Druhé miesto patrilo Romanovi Baranovi a tretie ďalšiemu Poliakovi Robertovi Slugockimu na Mitsubihi Lancer EVO X.

Tibor Szabosi
 
Víťazstvo v rámci Slovenského kopcového poháru vybojoval v nedeľu Ján Boldiš na Volkswagene Golf. Druhé miesto patrilo Vladimírovi Podmajerskému na Peugeote 206RC a tretie Ladislavovi Mokranovi na Renaulte Clio Sport.

Tibor Szabosi

Preteky AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024 sa konali v krásnom prostredí Jankovho vŕšku. To poskytuje ideálne podmienky pre pretekárov aj divákov, ktorých sa aj vďaka peknému počasiu zišlo v okolí trate neskutočné množstvo. Posledné dve kolá seriálov Dynamax Medzinárodné a Národné Majstrovstvá pretekov automobilov do vrchu 2024 by sa mali konať na rovnako mieste v mesiaci september. Či sa toto podujatie nakoniec bude, alebo nebude konať, o tom vás určite budeme opäť informovať.

Miro Majláth
tlačový tajomník
AUTOPOLA Jankov vŕšok 2024



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri