Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2013: Maroko

Thursday, 03. 01. 2013 - 22:10, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2013: Maroko

Africa Eco Race nie je Dakar. Chcete dôkaz? Kým na štarte Dakaru sú stovky účastníkov a organizátor sa snaží zredukovať ich na čo najmenší počet za čo najkratší čas, René Metge, ústredná postava Africe Eco Race, dáva možnosť dostať sa k legendárnemu Ružovému jazeru v podstate každému kto do Afriky vyrazí.

Alessio Corradini;

Vďaka tomu zostávajú v súťaži aj tí, ktorí majú na konte menej dosiahnutých etapových cieľov než štartov. Aj za cenu maximálneho prideleného času a veľkej penalizácie si stále plnia svoj sen. Nie vždy však odhodlanie stačí, najmä keď chýba trochu toho šťastia.

Stefano Turchi sa o tom presvedčil v tretej etape a to poriadne tvrdo. V tej chvíli vedúci jazdec sa nevyhol viacerým pádom, po tom poslednom so zlámanými kosťami skončil v lekárskej starostlivosti. Podobným nehodám sa vyhol Norbert Dubois, nevyhol sa však poriadnemu blúdeniu v piatej etape. Jeho chybu však zopakovali aj najbližší súperi a tak si v konečnom dôsledku v celkovom poradí ešte polepšil a v polčase rally je druhý.

Alessio Corradini;

O prvú priečku prišiel debutant Guillaume Martens, nahradil ho Martin Fontyn. Intenzívne súboje sa dajú čakať aj v druhom dejstve afrického divadla, ktoré sa odohrá v dunových poliach Mauretánie a vyvrcholí v legendárnom Dakare. Prví štyria jazdci, teda aj Patrick Arnoult, sú všetci natlačení v rozpätí desiatich minút. Nečakaní lídri piatej etapy Rakúšania Martin Rabenlehner a Klaus Pelzmann celkovým poradím príliš nezamiešali, pohybujú sa na pomedzí prvej desiatky. Hoci na chvoste výsledkovej listine, predsa len v súťaži pokračuje aj Stefano Dalla Velle, jediný štvorkolkár na trati.

Jean-Louis Schlesser v predošlých štyroch ročníkoch AER zvíťazil v dvadsiatich piatich etapách. Tento rok túto impozantnú štatistiku rozšíril o zatiaľ tri ďalšie vavríny a zostáva na čele klasifikácie. Musí sa však mať na pozore pred druhým Jérome Pelichetom, jediným súperom ktorý s matadorom drží krok. Ak Schlesser vyhráva, Pelichet je len pár minút za ním, taký bol obraz súťaže po tri dni. V piatej etape sa však predsa len o 18 rokov mladší súper dočkal a pri treťom štarte dosiahol prvé etapové víťazstvo. Celkovo na Schlessera stráca 10 minút.

Alessio Corradini;

So súťažou sa, žiaľ, musel rozlúčiť priebežne tretí Jacky Loomans. V cieli štvrtej etapy čakala na jeho navigátora Fritsa Driesmansa smutná správa o zlom zdravotnom stave jeho otca. Loomans svojho kolegu a priateľa okamžite poslal domov aj za cenu predčasného konca. Na trojku sa posunul Mirek Zapletal, v Afrike štartujúci s celkom novým špeciálom H3 Evo 5. Piaty Joost van Cauwenberge zaostáva o desať minút.

Z akéhosi výsledkového stereotypu vytŕča piata etapa. Outsideri sa vzbúrili a zabojovali o svoje miesto na horúcom africkom slnku. Z dolnej časti prvej desiatky sa na trojku pozrel Anton Grigorov s lotyšským špeciálom OSCar. Ešte prekvapujúcejšie bolo štvrté miesto Vincenta Thijsa na pomaly už historickom 15-ročnom Mitsubishi Pajero. Do prvej desiatky nakukli aj Thierry Bunel Gourdy s manželkou Sophie, ktorí štartujú na svojej prvej rally.

Alessio Corradini;

Pomerne nenápadne sa výsledkovou listinou nahor posúva portugalská posádka Paulo Ferreira, Jorge Monteiro. So svojím Nissanom sa pravidelne umiestňujú v prvej desiatke a v spoločnom hodnotení všetkých štvorkolesových vozov sú na šiestej priečke. Pred sebou aj za sebou majú veľký modrý kamión.

Lídrom súťažiacich mastodontov je ruský Kamaz Antona Šibalova. Mladá posádka s priemerným vekom 30 rokov okrem vyjazdenej dravosti preukázala tiež silný zmysel pre férovú hru. Keď v štvrtej etape na čele jazdiaca Elisabete Jacinto v technicky náročnom úseku položila svoj belasý MAN na bok, skôr než stihla portugalská posádka vôbec začať uvažovať ako stroj zachrániť, ruskí mladíci už stáli pripravení pomôcť. Za svoj čin si vyslúžili len slová pochvaly.

Po dvoch problematických etapách si konečne bezstarostnú jazdu užil obhajca prvenstva Tomáš Tomeček. Po piatich etapách z tretieho miesta na Šibalova stráca 1 hod. 36 min., z predošlých rokov však vieme, že jeho silnou stránkou sú duny a tie práve prichádzajú na rad.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri