Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

20. Rally Prešov 2013- pridané video

Friday, 24. 05. 2013 - 10:25, Martin Trenkler   

20. Rally Prešov 2013- pridané video

Jubilejná 20. Rally Prešov priniesla náročné trate, vrtkavé počasie a víťaza v podobe majstra Slovenska z minulého roka - Grzegorza Grzyba z tímu RUFA Šport.

Hneď na úvod patrí veľké poďakovanie organizátorom Rally Prešov, ktorí sa pekne zhostili svojej úlohy a pripravili podujatie na úrovni. To odštartovalo slávnostným štartom na rampe vo štvrtok 2. mája. Okrem DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska, súťaž pozostávala aj z FIA Európskeho pohára rally a Slovenského rally pohára (SRP). So štartovým číslom 1 prišiel nový účastník Európskeho pohára - kazašský tím Natalia Kravchuk s posádkou Alexander Saliuk/Yevgen Chervonenko na ŠKODA Fabia S2000. Okrem nich tu štartovali ďalšie tri posádky - dve slovenské, jedna ruská a jedna poľská. Nízky počet posádok v klasifikácii FIA Európskeho pohára bol dôsledkom toho, že 1. mája vstúpil do platnosti nový predpis FIA o novom type pneumatík. Ten sa vo FIA Majstrovstvách Európy a vo FIA Európskom pohári musí povinne používať v určitých skupinách vozidiel. Posádky nemali čas testovať nové pneumatiky a navyše uprednostnili hodnotenie v Majstrovstvách Slovenska, keďže sú nové gumy podľa všetkého o niečo pomalšie, než tie predtým. Preto ešte pred začiatkom súťaže stiahli svoje prihlášky do EP.

Tibor Szabosi;ibs5051.jpg

Do DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska odštartovalo 29 posádok, zatiaľ čo do Slovenského rally pohára odštartovalo 25 posádok. Dve posádky si po prvýkrát vyskúšali náročnosť súťaže v rámci praktickej rely školy.

DMACK Rally 2013 - Majstrovstvá Slovenska boli rozdelené do dvoch samostatných súťažných dní, so samostatným bodovaním. Prvý deň patril tímu RUFA Šport, zatiaľ čo deň druhý vyhrala posádka Jaro Melichárek/Erik Melichárek z tímu Melico Racing.

Absolútnym víťazom sa stala posádka Grzegorz Grzyb/Robert Hundla na ŠKODA Fabia S2000 tímu RUFA Šport. Dvojdňovú súťaž absolvovali s celkovým časom 1 h 30 min. 6,9 s. Na druhom mieste (s odstupom 11,1 s) dojazdila posádka Jozef Béreš ml./Zoltán Répas z tímu L Racing na Subaru Impreza R4. Posledné pódiové umiestnenie prischlo maďarskej dvojici András Hadik/Krisztian Kertész z tímu XIQIO Racing, rovnako na Subaru Impreza R4 (odstup od prvého 53,6 s).

Jozef Pisch;1t1u1771-3.jpg

Počasie v piatok ohrozovali búrky z horúčav, no samotným tratiam sa nepriazeň počasia zväčša vyhla. Sobota už bola stabilná, i keď zväčša pod mrakom. Denné teploty dosahovali 22-24 oC. O to viac jazdcov sužoval komplikovaný - šmykľavý povrch vozovky, spôsobený prachom, nanoseným štrkom a blatom. Erodované cesty s výtlkmi boli rovnako veľkou výzvou.

Tibor Szabosi;ibs5712.jpg

Prvá etapa (3. máj)

Prvý deň pozostával z dvakrát opakovaných - troch rýchlostných skúšok (dokopy šesť RS). Jazdilo sa väčšinou v kopcoch na juhovýchod od mesta Prešov. Piatok začal zle pre jedných z favoritov na celkové víťazstvo - tím Melico Racing s Citroënom C4 WRC. Už po pár prvých kilometroch úvodnej rýchlostnej skúšky im prasklo lanko plynového pedála, čo znamenalo stratu sedem a pol minúty. Posádka bratov Melichárekovcov napriek tomu zvíťazila v ďalších ôsmych, z celkovo dvanástich meraných úsekov prešovskej súťaže. Po piatku vyzeralo priebežné poradie na prvých troch priečkach takto: 1. GRZYB-HUNDLA, 2. BÉREŠ-REPÁS, 3. HADIK-KERTÉSZ.

Tibor Szabosi;ibs5779.jpg

Druhá etapa (4. máj)

Sobotu ako druhý a zároveň posledný deň súťaže predstavovali rovnako tri, dvakrát opakované úseky a teda šesť rýchlostných skúšok. Súťažiaci v SRP absolvovali trate len raz, tak ako v piatok. Okrem mestského okruhu v Ľuboticiach sa akcia odohrávala v kopcoch na juhozápad od šarišskej metropoly. Grzybov náskok sťahoval Béreš ml. až do úplného konca, ale na víťazstvo to nestačilo.

Lídrom priebežného poradia po druhom podujatí sezóny je tím RUFA Šport s posádkou Grzegorz Grzyb/Robert Hundla na ŠKODA Fabia S2000. Na ich konte svieti 101 bodov.

Súťaž tímov vyhral opätovne L Racing pred Slovakia Rally System a tímom Melico Racing.

Jozef Pisch;1t1u8229-2.jpg

Tibor Szabosi;ibs5194.jpg

Poradie víťazov podľa tried:

Trieda:

Posádka:

11

DROTÁR-BÁNOCI (ŠKODA Fabia WRC)

2

GRZYB-HUNDLA (ŠKODA Fabia S2000)

3

SEMERÁD-MOZNER (MITSHUBISHI Lancer Evo IX)

4

JUREČKA-BEŤKO (NISSAN 350 Z)

5

DEAK-TISCHLER (RENAULT Clio RS)

6

NAGY-KUŠNIER (CITROEN C2 R2 Max)

7

PAVLÍK-PAVLÍKOVÁ (ŠKODA Fabia)

8

KONEČNÝ-MOLČAN (HONDA Civic type-R)

F3

MIZERÁK-GIECI (RENAULT Clio)

H

MÁČALA-ŠINTAL (MERCEDES Benz 500 SLC)



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri